15 januari 2013

Flest skattepengar blir vinst i byggbolagen


Företrädare för traditionellt mansdominerade branscher och yrken vill förbjuda företagande i välfärden. En bransch där många kvinnor arbetar. De vill begränsa och förbjuda företagande i den del av välfärden där flest kvinnor arbetar och driver företag, men inte inom sina egna områden. Det är tydligt.
Målare, elektriker och byggarbetares företagande och vinster företräds i artikeln av socialdemokraterna och fackförbuden där deras företagande och vinster aldrig ifrågasätts. Det är anmärkningsvärt. Omkring 800 miljarder kronor årligen köps det från privata aktörer av skattebetalarnas pengar. Två byggföretag har mer omfattande affärer med offentliga sektorn än de fem största företaganden som driver vård, skola och omsorg. Dessa företag tar en större del av skattepengarna– skattepengar som kunnat användas till vården skolan och omsorgen.

Ingen debatt förs om de skattepengar som hamnar i byggbolagens, målarnas och elektrikernas fickor. Här hyllas istället både storbolagen och småföretagarens verksamhet som ju också utgör viktiga arbetstillfällen. Lika självklart är där att de som driver och satsat kapital och eget arbete kan få del av vinsten. Vinst som används i nya investeringar, utveckling av verksamheten men också som belöning för det egna arbetet.
Det är tydligt att det är den gamla tidens gubbmentalitet som styr LO och fackförbunden. Den mentaliteten sätter käppar i hjulen för både den viktiga utveckling som vi nu ser inom vård, skola och omsorg samtidigt som den reducerar jämställdheten vi nu ser ökar.

LOV är ett bra exempel som inte bara är en reform för valfrihet och trygghet utan också den enskilt största och viktigaste reformen för fler kvinnor i företagande. Den största yrkesgruppen i Sverige är vård- och omsorgspersonal med över 495 000 förvärvsarbetande. Den domineras av kvinnor. Att då bekämpa valfrihet och företagande i denna del av vårt samhälle vore det största tänkbara steget tillbaka när det gäller jämställdhet i det svenska samhället. Sedan Alliansen införde Lagen om valfrihetssystem har många välfärdsföretag tillkommit, utvecklats och vuxit snabbt, där många företag drivs av kvinnor. Närmare 80 procent av de enskilda utförare som var verksamma inom LOV hade år 2010 en kvinna som ägare eller VD.

Införandet av LOV har möjliggjort nya inriktningar och en bredd inom välfärden. Många kvinnor har fått möjlighet att förverkliga sina idéer, förbättra sina arbetsvillkor och påverka sin löneutveckling. Fler arbetsgivare och yrkeskategorier innebär större chanser att byta och ställa högre krav– både som medborgare och som anställd– samtidigt som det främjar till företagande, nytänkande och entreprenörskap.

Nu vill LO förbunden hindra företagande inom välfärd och skola och därmed ta bort möjligheten till nytänkande och bättre lösningar. Det innebär att vi skulle få färre alternativ att välja mellan, att det kommer vara svårare att ställa högre krav och att nytänkandet fogar in sig i LO.s detaljstyrning av företagen. Förra gången LO ville förändra företagandet och samhällsekonomin var när man ville införa löntagarfonder. När vi borde diskutera skolans och äldreomsorgens kvalitet fokuserar LO på att hindra den vinst som de bästa verksamheterna kan ge. Det är att föra Sverige tillbaka flera decennier.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar