4 februari 2013

Internationella världsdcancerdagen


Publicerat i Enköpings- Posten
2013-02-04
Tack vare forskning, utvecklade metoder inom sjukvården och bredare kunskap överlever idag många sin cancer. Men trots stora framsteg är det fortfarande många typer av cancer som fortsätter att öka och där dödligheten är hög. På internationella världscancerdagen tycker jag därför det är extra viktigt att uppmärksamma framsteg som gjorts och att uppmärksamma cancer som ges för lite utrymme och prioritet.
 

I närmare 30 år har kvinnor i vårt land erbjudits screening för bröstcancer och Sverige är det land som sedan 80- talet varit ledande i utvecklingen av mammografiscreening. Screening är jobba preventivt och innebär att läkare i ett tidigt stadium kan upptäcka eventuella förändringar och tumörer som kan leda till cancer. Idag kallas alla kvinnor över hela landet mellan 40-74 år på regelbundna kontroller och i Stockholm är screeningen sedan förra årsskiftet gratis. Sveriges betydande forskning och utveckling inom screening har varit viktig för Sverige som forskningsnation och för att de flesta kvinnor idag överlever sin bröstcancer. 

 
Tjock- och ändtarmscancer däremot drabbar varje år 6000 personer och varje år dör över 3000 personer. Denna cancer drabbar alltså flest män och kvinnor sammantaget i hela Norden och i Sverige insjuknar en person varannan timme. Det är tydligt att denna cancer i alldeles för många fall upptäcks för sent. Att jobba preventivt, likt bröstcancer, för tjock- och ändtarmscancer skulle kunna göra att fler upptäckte cancern i ett tidigare skede och att fler överlevde. Behandling skulle kunna sättas in i tid och förändringar skulle i högre utsträckning kunna förhindras.

 
Screening för tjock- och ändtarmscancer ges dessvärre inte alls i någon större utsträckning idag. Du ska ha tur om ditt landsting erbjuder screening för denna cancer. Det har man i Stockholm. I andra landsting erbjuds detta alltför sällan och skiljer sig mycket åt.  I Stockholm erbjuds idag alla personer mellan 60 och 69 år screening och resultatet är tydligt. Sedan screeningprogrammet infördes för drygt tre år sedan har dödligheten sänkts med hela 23 procent och 300 liv har varje år kunnat räddas. För att fler ska överleva tjock- och ändtarmscancer är det viktigt att screening erbjudas i alla landsting.
 

Regeringen satsar nu 4 miljarder på forskning och innovation med ett fokus på life science, som till stor del handlar om hur vi ska fortsätta att förebygga och bota cancer. Satsningen möjliggör Sverige som fortsatt elitnaton gällande forskning och innovation och kommer möjliggöra upptäckter som kan rädda fler liv.

 

Isabella Jernbeck (M)
Riksdagsledamot
Socialutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar