26 juli 2013

Debattartikel i Helsinborgs Dagblad: Bra apotek har blivit bättre

För några år sedan var det en utmaning att få tag i värktabletter eller hostmedicin på kvällar och helger. Med 356 nya apotek och utökade öppettider har omregleringen förbättrat tillgängligheten på läkemedel avsevärt. Den som exempelvis behöver lindra sin feber kan idag enkelt vända sig till något av de 5 670 försäljningsställena.



Målet med omregleringen var att öka tillgängligheten, öppettiderna och att utöka servicen. Fyra år efter omregleringen har 356 nya apotek öppnats och är nu totalt 1 280, en ökning med 39 procent. Veckoöppettiderna har förlängts från 45,5 timmar till 52 timmar och de söndagsöppna apoteken har ökat från 154 till 422 apotek. I dag når nio av tio ett apotek inom tio minuters bilfärd. Dessutom kan den som behöver få tag på receptfria läkemedel köpa det på något av de 5 670 försäljningsställena. Ofta dygnet runt.

Omregleringen av apoteket har även inneburit ett ökat serviceutbud. Blodsockerkontroll, viktminsknings- och rökavvänjningstjänster är bara några av de tjänster som sedan omregleringen 2009 blivit verklighet.

För att säkerställa en högkvalitativ apoteksbransch fortsätter regeringen att utvärdera och se över omregleringen. Vi måste alltid titta på förbättringar som kan behöva göras – allt för att stärka kundernas möjligheter att ha tillgång till läkemedel.

Den nya apoteksbranschen som i dag växer fram möjliggör en utveckling av apoteken. Apoteken utgör idag en allt viktigare del av vårdkedjan och den utveckling vi i dag ser är avgörande för ökad service, tillgänglighet och kvalitet i hela landet.

Isabella Jernbeck (M)
Riksdagsledamot socialutskottet med ansvar för apoteks- och läkemedelsfrågor

Publicerad 26 juli 2013 i Helsinborgs Dagblad


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar