23 juli 2013

Debattartikel i SvD: Reavinstskatten bör avskaffas

Rörligheten i den ägda delen av bostadsbeståndet måste bli bättre. Att avskaffa den eviga reavinstbeskattningen av privatbostadsfastigheter och bostadsrätter på sikt skulle därför vara ett steg i rätt riktning, skriver Anti Avsan (M) och Isabella Jernbeck (M). 

Ska vi skapa goda förutsättningar för fortsatt välstånd och tillväxt krävs det en samlad politik för fler jobb, men det krävs också tillgång till bostäder. För att kunna möta de krav som följer av en flexibel arbetsmarknad handlar det därför inte bara om att bygga fler bostäder. Rörligheten i den ägda delen av bostadsbeståndet måste också bli bättre. Att avskaffa den eviga reavinstbeskattningen av privatbostadsfastigheter och bostadsrätter på sikt skulle därför vara ett steg i rätt riktning.

Jobben är och kommer även fortsättningsvis att vara vår viktigaste framtidsfråga. Det är genom en politik för fler jobb och ökad tillväxt som vi kan trygga vår framtida välfärd. Sverige är ett litet land och i ett litet land behövs alla jobb. Detta medför även höga krav på bostadsmarknaden. Dynamik och rörlighet på bostadsmarknaden är avgörande för Sveriges utveckling.
Arbetsmarknaden har under de senaste 20 åren ändrat karaktär och flexibiliteten har ökat. Rörligheten på bostadsmarknaden har däremot snarare minskat. Detta beror på att den eviga reavinstbeskattningen ger inlåsningseffekter och att antalet hyresrätter har minskat – framförallt i större städer – vilket gör att inlåsningseffekterna omfattar fler bostäder än tidigare. Bostäder som efter ombildning har blivit bostadsrätter hamnar således bland alla andra bostäder som omfattas av inlåsningseffekter på grund av den eviga reavinstbeskattningen.

Stor rörlighet och flexibilitet på arbetsmarknaden är bra för alla. Ett naturligt sätt att möta nya utmaningar, utvecklas och höja sin lön är att byta jobb. Byte av arbete och arbetsort kan medföra att man måste flytta och i många fall innebär det en flytt till en större stad där jobben finns men där bostadspriserna är högre. Att som i dag behöva betala minst 22 procent av vinsten i skatt gör att det finns mindre pengar att föra vidare till en ny bostad. Den situationen räddas dock ofta av de så kallade uppskovsreglerna. Dessa regler tillkom ursprungligen som en åtgärd för att minska de inlåsningseffekter som reavinstbeskattningen antogs medföra.

Uppskovssystemet innebär emellertid att man inte ser effekterna av skatten förrän den dag beloppet ska tas upp till beskattning. Den dagen infinner sig typiskt sett när det är dags att flytta till en mindre och därmed billigare bostad. Konsekvensen av detta är ofta att äldre människor väljer att bo kvar i bostäder som storleks- och behovsmässigt egentligen skulle ha passat en barnfamilj bättre. En förändrad reavinstbeskattning skulle öka rörligheten på bostadsmarknaden och underlätta bytet mellan större och mindre bostäder med utgångspunkt från enskilda människors aktuella behov.
Det svenska systemet återfinns inte i något annat EU-land och tvingar svenskar att betala högst skatt vid försäljning av privatbostadsfastigheter och bostadsrätter. Den eviga reavinstbeskattningen borde avskaffas på sikt. På så sätt skulle kapital kunna frigöras som kan nyinvesteras och därmed också bidra till att öka bostadsbyggandet och rörligheten i den ägda delen av bostadsmarknaden.

ANTI AVSAN (M)
riksdagsledamot Stockholms län
ISABELLA JERNBECK (M)
riksdagsledamot Stockholms län


Publicerad 15 juli 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar