9 juli 2013

Femte jobbskatteavdrag stärker svensk ekonomi


Publicerat i Västerviks Tidningen
2013-07-08
Effekterna av alliansens jobbskatteavdrag är tydliga. Sysselsättningen har ökat och fler människor har gått från utanförskap till arbete. När det finns ett ekonomiskt utrymme i Sveriges ekonomi är det dags att lägga i nästa växel och förstärka effekterna med ett femte jobbskatteavdrag. Antalet personer i arbetskraften har sedan det första jobbskatteavdraget infördes 2007 ökat med drygt 100 000 mer än vad som kunde förväntas i förhållande till konjunkturen.

Detsamma gäller för sysselsättningen som har ökat starkt mellan 2007 och fram till idag jämfört med andra länder. Detta beror också på andra reformer som alliansen har genomfört, men den tydliga ökningen och omfattande uppgången visar på jobbskatteavdragets positiva effekter.

Sverige har bland Europas starkaste finanser och vår ekonomi har visat god motståndskraft. Vår skuldsättning är bland de lägsta i Europa. Vi kan nu använda denna styrka för att stärka drivkrafterna för arbete, förbättra konkurrenskraften och trygga sammanhållningen.

Just mot denna bakgrund, och vikten av att bibehålla en unikt stabil ekonomisk utveckling i Sverige gör det viktigt att gå vidare med ett femte jobbskatteavdrag, med just de effekter som de tidigare har gett.

Jobbskatteavdraget har inneburit att lönen efter skatt för alla heltidsarbetande i snitt har ökat med 1 000 kronor i månaden. För 75 procent har ökningen varit 1 500 mer i plånboken varje månad. Vilket betyder att exempelvis sjuksköterskor, metallarbetare och lärare i praktiken fått en extra månadslön per år tack vare jobbskatteavdraget.

Nu vill Socialdemokraterna istället tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet inleda en period av omfattande skattehöjningar med ett spann på höjningar mellan 30-90 miljarder! Skattehöjningar som kommer att betalas av alla som genom alliansen fått sänkt skatt. Det är en jobbfientlig politik som gör det mindre lönsamt att arbeta samt dyrare att anställa och driva företag i hela Sverige.

Nu är det istället dags att så snart som möjligt ta ytterligare ett steg i den reform som bidragit till jobben och gett svenska löntagare ökat välstånd. Jag vill att vi så snart som möjligt inför det femte jobbskatteavdraget. Det är bra för Sverige och det är bra för alla löntagare.


Isabella Jernbeck (M)
Riksdagsledamot

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar