5 juli 2013

Ingen väg till jämställdhet

Publicerat i Helningborgs Dagblad
2013-07-05
Kvotering av bolagsstyrelser gynnar inte jämställdheten, skriver Isabella Jernbeck (M) i en replik.


Replik till Ylva Johansson (S), Olle Ludvigsson (S) och Anna Hedh (S), (Debatt 27 juni). Från socialdemokratiskt håll hörs nu röster som vill att bolagens styrelser ska sättas samman på grundval av kön och inte kompetens. Om det är ökad jämställdhet i arbetslivet vi vill uppnå är just kvotering av bolagsstyrelser inte den bästa väg att gå. I vårt grannland Norge där kvotering är införd har kvinnors karriärmöjligheter inte förbättrats och jämställdheten inte förändrats i snabbare takt än i andra europeiska länder. Jämställdheten utanför styrelserummen förändras inte med lagstiftad kvotering av bolagsstyrelser.

Idag är det betydligt fler kvinnor än män som utbildar sig och tar ut examen och bryter in på traditionellt mansdominerade utbildningar. Samtidigt startar fler kvinnor företag, intar fler ledande positioner och styrelseuppdrag samt minskar sina hemmasysslor och delar alltmer lika på föräldraförsäkringen. Detta sker nu i takt med reformer som ger kvinnor och familjer större möjligheter och förutsättningar – inte i takt med kvoteringar.

Norge är ett exempel på att kvotering inte fungerar. Siffror från revisions- och konsultföretaget Grant Thornton visar att, trots en lagstadgad kvotering till styrelserummen, består norska företagsledningar till 78 procent av män och endast 22 procent av kvinnor. Motsvarande siffra för svenska mellanstora företag är 27 procent, utan lagstiftning. Tvärtom lyckas norska företag, som inte omfattas av lagstiftningen, att attrahera fler kvinnor till ledade positioner.

Jämställdhet handlar om individens förmåga att själv prioritera sitt liv oavsett kön. Därför är kvoteringar till styrelseplatser bara en fasad som inte påverkar den enskildes möjligheter att själv agera. I själva verket konserverar den typen av åtgärder bristerna snarare än att de skapar möjligheter. För att öka jämställdheten och löneutvecklingen för kvinnor måste det finnas möjligheter och förutsättningar till att starta och driva nya företag inom välfärdsektorn. Fler arbetsgivare och yrkeskategorier innebär större chanser att byta och ställa högre krav samtidigt som det främjar till företagande, nytänkande och entreprenörskap

Isabella Jernbeck (M)
riksdagsledamot

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar