21 augusti 2013

Debattartikel i Norrbottens-Kuriren: Privata företag utvecklar svensk välfärd


Lagen om valfrihetssystem (LOV) har öppnat upp för nya inriktningar och breddat den svenska välfärden. I dag kan fler människor själva avgöra om kvalitén uppfyller det som vi förväntar oss av svensk välfärd. Det är därför oroande att debatten om företag i välfärdssektorn handlar mer om förbud när den istället borde handla om hur vi garanterar en fortsatt välfärd i toppklass, oavsett driftsform.

Offentliga såväl som privata välfärdsutövare lever under samma regler och krav på kvalitet.
Med frihet att välja utövare har kraven dessutom skärpts. Den utövare som inte är lyhörd inför människors krav, väljs bort till förmån för andra alternativ som bättre lever upp till medborgarnas höga förväntningar.

Vårdcentraler, äldreboenden och skolor har utvecklats och i högre grad anpassats efter människors behov och önskemål. Detta är ett resultat av många duktiga människor har fått möjlighet att satsa både tid och resurser på att vidareutveckla den svenska välfärden. Debatten borde handla om de verksamheter som inte lever upp till de krav vi ställer, inte om de som faktiskt gör det.

I debatten om vinstdrivande företag framställs de privata välfärdsföretagen som vinsthungriga och ofta utan samhällsansvar. Låt oss istället se på hur ett typiskt företag i vård- och omsorgsbranschen faktiskt ser ut. Cirka 90 procent av de 11.000 företagen har mellan 0-19 anställda och omräknat till heltidstjänster anställer branschen 120.000 människor. Siffror från Svenskt Näringsliv visar att välfärdsföretag kopplade till LOV - i fyra fall av fem - drivs eller ägs av en kvinna. Av de företag som går med vinst uppger en klar majoritet att vinsten används till återinvesteringar som på sikt stärker bolaget. Det handlar om investeringar i ny utrustning, lokaler och inte minst till att vidareutbilda personalen.

Årligen köper den offentliga sektorn varor och tjänster från den privata sektorn för omkring 800 miljarder kronor. Två byggbolag har mer omfattande affärer med den offentliga sektorn än de fem största företagen som driver vård, skola och omsorg. Varför får byggbolagen göra affärer med den offentliga sektorn och gå med vinst medan välfärdsföretagen ska förbjudas?

Sedan alliansen införde lagen om valfrihetssystem har många nya företag vuxit fram. Tillsammans har de utvecklat den svenska välfärdsmodellen. Problemet är att vi år efter år accepterar undermålig kvalité i de offentliga verksamheterna samtidigt som Socialdemokraterna vill begränsa, och LO tillsammans med Vänsterpartiet förbjuda, de företag som faktiskt höjer kvalitén i den svenska välfärden.

Att förbjuda vinstdrivande företag i välfärden är att ställa tillbaka klockan 20 år i tiden. I praktiken innebär det färre alternativ att välja mellan, att det blir svårare att ställa krav och att nytänkandet fogar in sig i vänsterblockets detaljstyrning av bolagen.
Publicerad i Norrbottens-Kuriren 21 augusti 2013
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar