27 augusti 2013

Debattartikel i Piteå-Tidningen: Sjöstedt förvränger bilden av välfärden


På debattsidor runt om i landet för vänsterpartiets Jonas Sjöstedt just nu en intensiv skrämselkampanj. Målet är att förbjuda miljoner svenskar att fritt välja välfärdsutövare. I sin argumentation tar Sjöstedt upp överdrifter och godtyckliga exempel från medialt omskriva historier. Samtidigt bortser han ifrån att 85 procent av vårdskandalerna rör offentlig verksamhet, endast 15 procent privata vårdgivare.

Tidningen Dagens Samhälle granskade i våras hur medierna rapporterat om vårdskandaler mellan 2002 och 2012. Tidningen hittade 92 fall som de kategoriserade som allvarliga systemfel i organisation, ledarskap och/eller personalkultur. Resultatet är slående. I 85 procent av de 92 fallen rör vårdskandalerna offentliga, kommunala verksamheter och endast 15 procent privata vårdgivare. Mot denna bakgrund är det anmärkningsvärt att Vänsterpartiet och LO, vill förbjuda de företag som allra mest har bidragit till nytänkande och utveckling av den svenska välfärden.

I Vänsterpartiets ögon är privata välfärdsföretag vinsthungriga och saknar samhällsansvar. Verkligheten ser annorlunda ut. Cirka 90 procent av de 11 000 företagen har mellan 0 och 19 anställda och omräknat till heltidstjänster sysselsätter branschen 120 000 människor. Siffror från Svenskt Näringsliv visar att välfärdsföretag kopplade till lagen om valfrihetssystem, lov – i fyra fall av fem – drivs eller ägs av en kvinna. En majoritet av företagen som går med vinst uppger att vinsten används till återinvesteringar som på sikt stärker företaget. Det handlar om investeringar i ny utrustning, lokaler och inte minst till att vidareutbilda personalen.

Årligen gör elfirmor, byggbolag och andra mansdominerade branscher, affärer med den offentliga sektorn för hundratals miljarder kronor. I samma veva som dessa branscher plockar ut vinster från offentliga medel vill Jonas Sjöstedt och LO rasera den vård- och omsorgsbransch som till största del drivs av kvinnliga entreprenörer vars främsta mål är att utveckla och bredda den svenska välfärden. Detta resonemang är inte bara motsägelsefullt, det är dessutom kvinnofientligt.

När det kommer till att bygga upp och driva företag verkar Sjöstedt missat grundläggande principer. Vinst genereras inte av undermålig kvalité eller besparingar. Tvärtom. Företagens vinst är summan av ett långsiktigt och målmedvetet arbete med att utveckla och erbjuda varor och tjänster som kunderna efterfrågar. Samma vedertagna principer som gäller inom den övriga företagsvärlden gäller också inom vård- och omsorgsbranschen.

Siffror från Sveriges kommuner och landsting visar att 14 av Sveriges 20 bästa vårdcentraler drivs i privat regi. Sannolikt har detta att göra med att personalen som arbetar i den privata vårdsektorn trivs bättre, upplever bättre utvecklingsmöjligheter och är mer nöjd med sin lön. Sedan alliansen införde lov har många nya företag vuxit fram. Tillsammans har de utvecklat den svenska välfärdsmodellen. Problemet är att vi år efter år accepterar undermålig kvalité i de offentliga verksamheterna samtidigt som Socialdemokraterna vill begränsa, och LO tillsammans med Vänsterpartiet förbjuda, de företag som faktiskt höjer kvalitén i den svenska välfärden. I Vänsterpartiets Sverige är det inte du som bestämmer vad som passar dig bäst. Det bestämmer Jonas Sjöstedt.

Isabella Jernbeck (M)
Riksdagsledamot Socialutskottet

Publicerad i Piteå-Tidningen 27 augusti 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar