27 augusti 2013

Debattartikel Mitt i Danderyd: Valfrihet ger bättre kvalité på välfärden

Lagen om valfrihetssystem (LOV) har öppnat upp för nya inriktningar och breddat den svenska välfärden. I dag kan allt fler människor själva välja välfärdsutövare efter egna önskemål och krav. Debatten om företag i välfärdssektorn borde därför handla mer om hur vi garanterar en fort-satt välfärd i toppklass - oavsett driftsform - inte om förbud.


Offentliga såväl som privata välfärdsutövare lever under samma regler och krav på kvalitet. Med frihet att välja utövare har kraven dessutom skärpts.

I dag kan exempelvis Danderyds äldre välja mellan fyra kommunala och fyra privata äldreboenden. Detta är ett resultat av många duktiga människor har fått möjlighet att satsa både tid och resurser på att vidareutveckla den svenska välfärden.

I debatten framställs de privata välfärdsföretagen som vinsthungriga och ofta utan samhällsansvar. Sanningen är att cirka 90 procent av de 11 000 vård- och omsorgsföretagen har mellan 0-19 anställda och omräknat till heltidstjänster arbetar 120 000 människor i branschen. Siffror från Svenskt Näringsliv visar att välfärdsföretag kopplade till LOV - i fyra fall av fem - drivs eller ägs av en kvinna. Av de företag som går med vinst uppger en klar majoritet att vinsterna används till återinvesteringar som på sikt stärker företagen. Det handlar om investeringar i ny utrustning, lokaler och inte minst till att vidareutbilda personalen.

Lagen om valfrihetssystem har inneburit att många nya företag vuxit fram. Tillsammans har de utvecklat den svenska välfärdsmodellen. Problemet är att vi år efter år accepterar undermålig kvalité i de offentliga verksamheterna. Samtidigt vill Socialdemokraterna begränsa, och LO tillsammans med Vänsterpartiet förbjuda, de företag som faktiskt höjer kvalitén i den svenska välfärden. Ett förbud innebär färre alternativ att välja mellan, att det blir svårare att ställa krav och att nytänkandet fogar in sig i vänsterblockets detaljstyrning av bolagen.

Isabella Jernbeck (M)
Riksdagsledamot, ordförande i socialnämnden Danderyd

Publicerad i lokaltidningen Mitt i Danderyd 27 augusti 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar