10 september 2013

Debattartikel Dagens Samhälle: Jämför inte cannabis med geléhallon

Sverige har länge varit en förebild när det gäller restriktiv narkotikapolitik, vilket har lett till att vi har relativt få ungdomar med missbruksproblem jämfört med andra länder. Den politiken har ett brett stöd och ska vara norm även i fortsättningen, replikerar Anti Avsan och Isabella Jernbeck.

Möjligen är det så att lösgodis kan framkalla någon form av beroende hos vissa personer, men att jämföra geléhallon med cannabis som Daniel Somos (Dagens Samhälle 13/8) gör bidrar inte till en nyanserad diskussion om cannabis. Att legalisera och på så sätt också normalisera bruket av cannabis skulle få allvarliga konsekvenser. Erfarenheter från många andra länder påvisar detta mycket tydligt. Den liberala hållningen till vissa typer av narkotika i våra grannländer Norge och Danmark har lett till olika följdproblem. Erfarenheter från USA stärker bilden ytterligare av hur den totala narkotikaanvändningen och även det direkta missbruket ökat i de delstater där medicinsk marijuana har tillåtits i strid mot federal lagstiftning.

Vi svenskar reser mycket och på så sätt utbyts vanor, kultur och erfarenheter. På samma sätt som beresta unga tar med sig nya intryck hem så är de också normbärare när de reser utomlands. Argumentet att vi måste legalisera cannabis på grund av att drogen påstås vara legaliserad i andra länder är felaktigt och för övrigt inte något tungt vägande argument. Det enda land i världen som är nära att legalisera cannabis är Uruguay.

Argumentationen blir också lite svårförståelig när Somos menar att information om de farliga bieffekterna från cannabis såsom hjärnskador, psykoser eller schizofreni måste nå våra ungdomar samtidigt som han argumenterar för att unga lagligt ska kunna köpa denna typ av narkotika. Varför förespråka laglig användning av något som han samtidigt erkänner är farligt för enskilda människor?

Birgitta Rydberg (FP) ställer sig frågan (Dagens Samhälle 27/8) om det har skett en omsvängning av narkotikapolitiken hos Nya Moderaterna i enlighet med vad som kommit till uttryck i Somos artikel? Vårt svar på den frågan är ett mycket tydligt nej.

Sverige har länge varit en förebild när det gäller restriktiv narkotikapolitik, vilket exempelvis har lett till att vi har relativt få ungdomar med missbruksproblem jämfört med andra länder. Den restriktiva narkotikapolitiken har ett brett politiskt stöd och ska vara norm även i fortsättningen.
 
Anti Avsan, riksdagsledamot (M) ledamot i justitieutskottet, domare och tidigare polis
Isabella Jernbeck, riksdagsledamot (M) ledamot i socialutskottet och ansvarig för narkotikapolitiska frågor
 
Publicerat på Dagens Samhälle 10 september 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar