29 oktober 2013

Debattartikel: Fortsatta lättnader för pensionärerna

 Alliansregeringen fortsätter att förbättra situationen för landets 1,8 miljoner pensionärer. Med totala skattelättnader på 16,45 miljarder kronor tillsammans med höjda bostadstillägg och indexuppräkning av pensionerna har en garantipensionär, idag jämfört med 2006, 1 900 kronor mer i disponibel inkomst varje månad.

Det nya förslaget ger alla pensionärer över 65 år minst 100 kronor i månaden i lägre skatt. Sammanlagt innebär regeringens fem skattelättnader att 99 procent av alla pensionärer över 65 år fått minst 500 kronor i månaden i sänkt skatt. 75 procent av pensionärerna har fått 700 kronor eller mer kvar varje månad.

Trots en fem år lång kris har Sverige en av Europas starkaste finanser. Genom ordning och reda i ekonomin och 200 000 fler sysselsatta kan regeringen fortsättningsvis prioritera pensionärernas situation. En politik för fler jobb tillsammans med ansvar för ekonomin är en förutsättning för att garantera ekonomiskt starka pensionärer såväl som en välfärd med hög kvalitet för alla. Det är genom att fler arbetar som mer pengar kommer pensionärerna och välfärden till del.

I fem steg har skatten sänkts för landets pensionärer för motsvarade 16,45 miljarder kronor. Tillsammans med höjda bostadstillägg och indexuppräkning betyder detta en tryggare ekonomisk vardag för majoriteten av pensionärerna. Det står i stark kontrast mot Socialdemokraterna som mellan 1994 och 2006 vägrade att sänka skatten för pensionärerna. Konsekvent sade de nej till att prioritera och förbättra pensionärernas ekonomiska situation.

Jämfört med 2006 kommer en garantipensionär att ha cirka 1 900 kronor mer i disponibel inkomst varje månad. En genomsnittlig pensionär kommer att ha cirka 2 100 kronor mer kvar.

Under 2014 slår bromsen till inkomstpensionssystemet, men det följer på ett par år med ökningar om 3,5 och 4,1 procent. Från och med 2015 och framåt förväntas bromsen släppa och åter leda till inkomstökningar motsvarande 2,2 -4,7 procent.

!dag är det allt mindre självklart att ta ut sin pension på 65-årsdagen. Fler tar ut sin pension innan och fler efter. Allt fler kombinerar pension och arbete. Andelen 66-åringar som har löneinkomster har ökat från 19 till 36 procent mellan 1997-2009.

Bland förklaringarna finns inte bara en förbättrad levnadsstandard och hälsa utan också det förstärkta jobbskatteavdraget för personer som arbetar efter 65 år. Det är nu mer lönsamt att fortsätta arbeta även efter 65-årsdagen.

Pensionsspararna ska ha goda möjligheter att bedöma sin framtida pension och vad som påverkar den. Därför avsätter regeringen årligen även 20 miljoner kronor till Pensionsmyndigheten mellan 2014-2017 för att öka kunskapen bland pensionsspararna.

De som varit med och byggt vårt samhälle ska kunna ha ett bra liv på ålderns höst. Förslagen i budgeten är ett par steg på vägen mot bättre villkor för pensionärer. Målet är att kommande år göra ytterligare förbättringar.

Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot (M)

Publicerad i Enköpings-Posten 29 oktober 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar