22 oktober 2013

Debattartikel: Myter och svartmålningar

När alliansen presenterar sin åttonde gemensamma budget står oppositionen utan gemensam politik för Sverige. Stefan Löfven vägrar svara på vilka samarbetspartners han skulle ha i en den regering han vill leda efter valet.

I kampen om opinionen för-söker han och de andra oppositionspartierna skapa myter om en raserad välfärd. I ett land med ett av världens högsta skattetryck och bland de högsta vad gäller finansiering av välfärden, som har fått mer pengar de senaste åren, för-söker de hävda att allt är raserat.

Grunden för den välskötta ekonomin är att svenskarna har ett jobb att gå till. I dagens ekonomiska läge är ett femte jobbskatteavdrag en nödvändig och viktig reform vars främsta effekt är att skapa nya jobb. Oberoende bedömare som exempelvis Konjunkturinstitutet och Riksrevisionen pekar på att jobbskatteavdraget beräknas leda till över 100 000 nya jobb. En politik för fler jobb tillsammans med ansvar för ekonomin är en grundförutsättning för en trygg gemensam välfärd med hög kvalitet i vård, skola och omsorg. Det är genom att fler arbetar som mer pengar kommer välfärden till del.

Myten att skattelättnader utarmar välfärden förtjänar att avlivas en gång för alla. Mellan 2006 och 2012, under de år då svenska löntagare har fått en extra månadslön i sänkta skatter, har resurserna till vård, skola och omsorg, justerat för inflation, ökat med nästan 70 miljarder kronor. I förhållande till BNP är den offentliga sektorn i dag lika stor som när alliansregeringen tillträdde. Sedan 2006 har alliansen genomfört reformer riktade till välfärdens kärna på cirka 30 miljarder kronor.

Färsk statistik från Kommerskollegium bekräftar bilden av en om-värld med stora ekonomiska problem. Under den första delen av 2013 minskade vår export av varor och tjänster med sju procent jämfört med motsvarande period 2012. Att som Socialdemokraterna luta sig tillbaka och tro att omvärlden ska dra Sverige ur krisen om vi höjer skatterna på arbete och företagande är ansvarslöst. Regeringens ansvarsfulla politik med jobb och tillväxt som främsta mål, med sänkta skatter som ett medel, har trots en femårig kris lett till en ökad sysselsättning med över 200 000 personer.

Det är uppenbart att vänsterblocket - i brist på en gemensam politik - famlar efter myter och svartmålningar för att elda upp den politiska debatten. Men endast genom att stärka förutsättningarna för fler i arbete i växande företag kan vi föra Sverige mot full sysselsättning och klara sammanhållningen.

Publicerad i Katrineholms-Kuriren 22 oktober 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar