11 november 2013

Debatt i Norran: Inte alltid bäst att toppa listan

Näst efter våra danska grannar toppar Sverige listan bland OECD-ländernas skattenivåer. 
Sverige är ett land som ofta ligger i topp. I de flesta fall medför detta ett erkännande för Sverige som land. Det finns dock mindre smickrande undantag. Skattetrycket i Sverige är fortfarande bland de högsta i världen. Näst efter våra danska grannar toppar Sverige listan bland OECD-ländernas skattenivåer. Och Socialdemokraternas skatteförslag skulle återigen ta oss till historiska nivåer. Och med Vänsterpartiets och Miljöpartiets ytterligare skattehöjningar skulle vi öka ledningen när det gäller att straffa utbildning, arbete och företagande.
Att Sverige toppar skatteligan beror till stor till på den statliga inkomstskatten – en skatt som från grunden är avsedd främst för höginkomsttagare men som i allt högre grad också slår mot vanliga löntagare. 
Hårt arbete ska löna sig men med den statliga inkomstskatten blir belöningen snabbt reducerad. Så fort man har inkomster över 36 158 kronor per månad ökar skatten nämligen med ytterligare 20 procent – och i vissa fall ännu mera. För varje tusenlapp man sedan tjänar ihop går hälften bort i skatt. Och det drabbar löntagare av alla slag.
Strax över en miljon svenskar betalar i dag statlig inkomstskatt, däribland lärare, sjuksköterskor och poliser. Nära nog varannan SACO-medlem och var tredje heltidsarbetande TCO-medlem betalar statlig inkomstskatt. Det är en av anledningarna till att regeringen vill höja brytpunkten för när den statliga inkomstskatten slår till. Den höjda brytpunkten skulle minska andelen heltidsarbetande som betalar statlig inkomstskatt från 29 till 26 procent.
Med den sänkta brytpunkten för statlig inkomstskatt och det femte jobbskatteavdraget blir det mer lönsamt att arbeta och studera. Reformerna bidrar till att öka arbetsutbudet, göra svenska företag mer konkurrenskraftiga och leder därmed till fler investeringar som förbättrar svensk ekonomi.
Mot det står Socialdemokraternas skattehöjningar, Vänsterpartiets skattehöjningar och Miljöpartiets skattehöjningar. Hur mycket högre skatter det blir vet ingen, inte ens de själva, men det blir mindre lönsamt med arbete, företagande och studier. Så skapar man inte nya jobb. Det är en politik för ökad arbetslöshet och färre jobb som de rödgröna går till val på. Vi får inte Europas lägsta arbetslöshet genom världens högsta skatter.
Miljöpartiet vill trappa av jobbskatteavdraget vid inkomster på 40 000 kronor i månaden. Vänsterpartiet vill gå länge än så. De vill trappa av jobbskatteavdraget redan vid månadsinkomster över 30 000 kronor. Det betyder att minst en och en halv miljon svenskar får höjd skatt med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna.
Vissa listor bör man inte toppa. Regeringens föreslagna sänkning av brytpunkten för statlig inkomstskatt banar tillsammans med jobbskatteavdraget väg för ett Sverige där utbildning och arbete alltid lönar sig – inte tvärtom.
Isabella Jernbeck (M)
riksdagsledamot för Stockholms län
Publicerad i Norran 8 november 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar