7 januari 2014

Debattartikel: Med M är du fri att välja

Det fria valet självklart även när det gäller hemtjänst. Moderaterna vill att alla medborgare ska ha valfrihet och inflytande över sin vardag. Har man i hela sitt liv kunnat välja mellan Aftonbladet eller Expressen, Ica ­eller Konsum ska man också själv kunna välja vem eller vilka som ska ge stöd och hjälp i vardagen. Bara för att man blir äldre och får ett vårdbehov ska man inte omyndigförklaras och fråntas friheten att välja. För oss är det en självklarhet att människor som i hela sitt liv har fått välja ska fortsätta att få göra det.


I dag är det upp till kommunerna att besluta om att öppna upp och erbjuda valfrihet inom hemtjänsten. I dags­läget är det cirka 90 kommuner i Sverige som inte har infört ­eller fattat beslut om att införa valfrihetssystem (LOV). Dessa menar i stället att det är politikerna som vet bättre än patienterna och vill därför inte införa LOV.
Vi anser att det är du eller dina nära som bäst vet vem som ska hjälpa dig när du inte klarar av allt själv längre. Moderaterna anser att alla förtjänar valfrihet genom hela livet­ och för oss handlar en del av valfrihet om att det är patienterna som väljer vårdgivare, inte kommunpolitikerna! Att kommunen inför valfrihet innebär inte bara att människor får möjlighet att välja, utan får också möjligheten att välja bort. Detta är en möjlighet vi anser att vi alla förtjänar, oavsett var i landet vi bor och oavsett ålder.
Rätten att välja ska inte begränsas bara för att kommunen man bor i inte vill ha alternativ. Därför fattade Moderaterna beslut på sin partistämma i slutet av oktober om att LOV ska bli obligatorisk inom hemtjänsten i alla kommuner.
Rätten att välja och att öppna upp hemtjänsten handlar inte bara om valfrihet för patienten.
Rätten att välja ger även utrymme för nya idéer och nya sätt att planera verksamheten. Valfriheten öppnar för fler arbetsgivare och personalkooperativ, vilket flyttar makten över både patient och personal från politikens sammanträdesrum till mötet mellan patienten och personal. Det är där besluten ska fattas.
Med valfrihet och ett öppet system där alla får erbjuda hemtjänst får personalen möjligheten att starta eget så får du ytterligare ett sätt att utvecklas i omsorgsarbetet. I många kommuner finns exempel på undersköterskor som dragit i gång ett eget hemtjänstföretag. Det är ett gott initiativ som ger dem möjlighet att utveckla egna idéer och de äldre en möjlighet att välja.
För oss moderater är det en självklarhet att låta alla goda krafter – oavsett ifall det är ideella stiftelser, personalkooperativ eller företag – vara med och ge människor vård och omsorg. Entreprenörs­själar som vågar tänka i nya banor måste få ökat utrymme. Det ger vi dem genom att införa lagen om valfrihet i hela landet. Med nya idéer kan vi förbättra och utveckla omsorgen. I flera kommuner i Sverige vill Socialdemokraterna begränsa valfriheten och hindra dessa människor och organisationer från att vara med och utveckla omsorgen och hindra människor att bestämma själva.
Margareta B Kjellin (M)Ledamot av riksdagens socialutskottGävleborgs län
Isabella Jernbeck (M)Ledamot av riksdagens socialutskottStockholms län

Publicerad i Eskilstuna-Kuriren 28 december 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar