2 januari 2014

Viktigt med restriktiv narkotikapolitik

Nu kommer debatten om legalisering av marijuana tillbaka, i några olika amerikanska delstater legaliserar man i tron att man därmed slipper kriminalitet och de sociala problem som organiserad brottslighet ger. Men då glömmer man att marijuana leder fler människor in i narkotikaberoende och in i en process som skadar förmågan att fungera som en självständig människa. Marijuana skadar kroppen och öppnar upp för nytt och större missbruk. Marknaden för langare ökar och antalet missbrukare ökar. Det är därför som förbudet mot all narkotika är viktigt att upprätthålla.

2 kommentarer:

  1. Hur menar du att marknaden för langare ökar? Att legalisera cannabis innebär ju att man låter legitima, skattebetalande organisationer (t.ex apotek, systembolag, vanliga butiker eller vilken modell man nu väljer) stå för försäljningen, och då försvinner ju langningen.
    Sen är ingenting annat du säger argument för ett förbud. Oavsett om canabis är farligt, skadar kroppen osv, så betyder inte det per automatik att förbud är rätt väg att gå. Många saker i vårt samhälle är farliga, som att äga och skuta gevär, köra bil, åka snowboard osv. Men vi förbjuder inte någon av dessa sakerna. Även om någonting är farligt så kan man ändå - av både praktiska och ideologiska skäl - anse att förbud inte är någon bra lösning.

    Med det sagt så tycker jag du förenklar cannabisens konsekvenser. Precis som med allting annat så kan cannabis användas måttligt, men det kan också gå överstyr. Cannabis leder långt ifrån alltid till missbruk, skador och förlorad självkontroll. Faktum är att det bara är en extremt liten minoritet som det går illa för, för nästan alla som röker cannabis så är det en fritidssyselsättning som de har kontroll över. En guldkant på tillvaron, ett sätt att slappna av på helgerna. Det är väldigt få som blir beroende, och om man väl blir det är det lätt att sluta - man får bara väldigt milda abstinensbesvär, som svårigheter att sova, och dessa försvinner efter ett par dagar.

    Utöver detta så är det bevisat av forskning att cannabis inte fungerar som inkörsport till andra droger. Detta säger sig självt om man kollar på statistiken för hur många som använder olika sorters droger. När cannabisbruket går upp går inte användandet av tyngre droger upp. Det finns alltid betydligt färre tunga narkomaner än cannabisrökare - om cannabis var en inkörsport skulle antalet heroinister vara ungefär lika högt som antaltet cannabisrökare, eftersom "alla" skulle gå över till heroin. Men det gör dem ju inte.

    Cannabis blir inte mindre farligt för att det förbjuds - det leder bara till att försäljningen flyttar ut på gatan. Och gatuförsäljningen skadar samhället mer än laglig försäljning.

    SvaraRadera