18 februari 2014

Debatt: Ingen styrelsekvotering, tack

KVOTERING TILL bolagsstyrelser har blivit en symbolfråga för att öka jämställdheten för kvinnor i arbetslivet. Nu hörs det röster både från vänster- och högerkanten att detta är en prioriterad fråga. Moderaterna har tydligt sagt nej på partistämman och den inriktningen bör gälla. 

Jämställdheten utanför styrelserummen förändras inte med lagstiftad kvotering av bolagsstyrelser. Om det är ökad jämställdhet i arbetslivet vi vill uppnå är kvotering av bolagsstyrelser inte den bästa väg att gå. Norge där kvotering är införd har kvinnors karriärmöjligheter inte förbättrats och jämställdheten inte förändrats i snabbare takt än i andra europeiska länder.

FLER KVINNOR ÄN män studerar idag på högskola och universitet och kvinnor är de som tar ut flest examina.Det är även kvinnor som gjort störst inbrytningar på traditionellt mansdominerade högskoleområden än män på traditionella kvinnodominerade högskoleområden.

Jag anser inte att kvinnor som grupp kan företrädas av andra bara för att man är kvinna och en styrelse blir inte med automatik bättre genom att vissa kvoter uppfylls. Det finns forskning som visar att det inte är kön utan kompetens hos de personer som sitter i styrelsen som avgör hur framgångsrikt arbetet i styrelsen är.
VILL VI PÅ allvar påverka kvinnors möjligheter i arbetslivet är det helt andra åtgärder vi måste titta på.

Först och främst måste vi titta på hur chefsstrukturerna ser ut. Flertalet rapporter visar att män i chefsbefattning i större utsträckning än kvinnor jobbar i linjepositioner. Vice versa innehar kvinnor i chefsbefattning i större utsträckning än män stabs- och specialistfunktioner. Häri ligger problematiken.
När männen jobbar med företagsstyrning och produktutveckling jobbar kvinnorna med rekrytering och ekonomi. Eftersom att det främsta kriteriet för att bli invald i en bolagsstyrelse är erfarenhet och kompetens från företagets kärnverksamhet snedvrider dessa chefsstrukturer förutsättningarna för kvinnorna att ta sig vidare in i styrelserummen.

FÖR MIG SOM moderat handlar jämställdhet om att ge förutsättningar till den enskilde. Därför är det just förutsättningarna i arbetslivets vardag som måste förändras, inte statistiken. Jag vänder mig starkt emot den överdrivna tron på att kvoterade bolagsstyrelser per automatik gör Sverige och svenskarna mer jämställda. 

Isabella Jernbeck (m)
Riksdagsledamot Stockholms län 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar