11 februari 2014

Debatt: S-förslag om besparingar hotar våra bästa universitet och högskolor

Socialdemokraterna har nu förklarat hur de ska finansiera sitt budgethål. Tio miljarder ska sparas på de 20 största myndigheterna. En sådan besparing skulle kraftigt skada våra universitet och högskolor som skulle tvingas spara in 4 600 tjänster. Det är en oansvarig besparing som ytterst riskerar att hota vår konkurrenskraft.

I höstas klubbade Alliansregeringen sin åttonde gemensamma budget. Trots finanskris och krisande EU-länder står Sverige fortsatt starkt. I en tid då andra länder har tvingats spara och skära ner har Sverige kunnat satsa och investera för en starkare välfärd. Vi har varit tydliga sedan dag ett; jobben är vår viktigaste fråga. Det är tydliga satsningar som har gjort att sysselsättningen utvecklats bättre än andra jämförbara länder. När fler jobbar är det fler som är med och bidrar till vår gemensamma välfärd.

Det är därför olyckligt att Socialdemokraterna nu aviserar kraftiga besparingar på statens myndigheter. Särskilt hårt skulle det slå mot några av landets bästa och högst rankade universitet och högskolor. Exempelvis skulle Lunds universitet tvingas skära bort 797 tjänster, Karolinska institutet 637 tjänster och KTH 420 tjänster. Totalt skulle besparingen innebära 4 600 färre jobb på landets universitet och högskolor. Det är oansvariga besparingar som skadar vårt utbildningsväsende och skulle ytterst leda till en kraftigt försämrad konkurrenskraft. Det har vi inte råd med.

Valet i september står mellan två alternativ. En enad och prövad allians som år efter år visat att vi tar ansvar för Sverige och Sveriges finanser. Eller en splittrad opposition utan gemensamma mål och prioriteringar för Sverige vars främsta lösning är kraftiga besparingar på samhällsviktiga institutioner och höjda skatter som skadar Sverige och svenska jobb.

Isabella Jernbeck (M)
Riksdagsledamot 

Göran Pettersson (M)
Riksdagsledamot

Publicerad i Norrtelje Tidning 2014-02-11 (endast tryckt)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar