31 augusti 2014

Vad Löfven inte säger men vill

Om man bara ska gå efter vad Stefan Löfven ville säga om vilken politik han vill föra efter valet skulle han likaväl kunna stödja att alliansen bildar regering. Han vill inte att Mp ska styra över försvarspolitiken, vill inte säga något om kärnkraften, tänker inte höja alla de skatter som socialdemokraterna har kritiserat sänkningarna av och så vidare. Minst lika viktigt är att han vill att Sverige ska ha lägsta arbetslösheten i EU, vilket ju alliansen både vill och är på väg att lyckas med. Tack vare att vi har högsta sysselsättningen i EU har vi också lägsta andelen utan jobb i EU. Vi har lyckats få fler som kan och vill ta jobb och det kräver en fortsättning av den politik som gett den näst snabbaste ökningen av jobb i EU. Så om det bara vore för vad han vill säga och inte säga borde han ge alliansen sitt stöd.

 Men saken är att S föreslår stora skattehöjningar på arbete och företagande, på transporter och energi samtidigt som han vill öka offentliga utgifter ännu kraftigare. Det är ett stort avstånd mellan den politik S står för och den som Löfven vill svara på. Det avståndet är ännu större om man ser till det inflytande på skattehöjningar, ökade utgifter och förbud mot valfrihet som de rödgröna tillsammans kommer verka för med S som en ivrig partner. Och så har vi utrikespolitiken med V och MP och allt annat.

Det är så långt avstånd mellan den politik S vill föra och den som Löfven svarar på så att kvällens Löfven borde stödja alliansen fast han i verkligheten vill ta hjälp av Mp och V för att höja skatter och bidrag. Det är en politik för arbetslöshet och mot nya jobb. Inte för nya jobb mot arbetslöshet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar