31 december 2014

Regeringsansvar är ett ansvar, inte en rätt att föra vilken politik man vill

Att bilda regering innebär ett ansvar, inte en rättighet att utforma politik som man vill. Den svenska budgetpraxis som har utvecklats är att regeringen har ett ansvar och en möjlighet att hålla samman budgeten i en helhet, inte att forma budgetpolitiken, skattepolitiken, ekonomiska politiken och anslagsområden som arbetsmarknadspolitik och försvarspolitik som man vill.

En opposition som tar ansvar för Sverige måste självfallet kunna stoppa förslag som det finne en majoritet emot. Decemberöverenskommelsen måste nu följas av januariansvaret. Därför måste vi nu skilja mellan att en regering kan bildas och det ansvar som den då har. Att man har regeringsansvaret är ett ansvar, inte  en rättighet att få igenom vilken politik som helst oavsett om det finns en majoritet för den eller ej.


Om Mp och S lägger skattehöjarförslag som skadar Sverige så måste vi självfallet stoppa dem om det inte finns ett stöd för en sådan politik bland väljarna och i Sveriges riksdag. Ett Gott Nytt år förutsätter en god och stark opposition.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar