23 november 2015

Förbjud tiggeri

I många kommuner runt om i landet är situationen med tiggeri och olagliga boplatser ansträngd.
Även i Danderyd ser vi ett växande problem med nedskräpning och boplatser som ställs upp utan tillstånd i parker och på parkeringsplatser. Det har gått så långt att danderydsbor känner ett obehag att besöka vissa plaster i kommunen och att privatpersoner fått sina trädgårdar grovt nedsmutsade så att de inte kan släppa ut varken sina hundar eller barn. 
Det behövs fler möjligheter för kommunen att se till att ordning upprätthålls och att lagar och regler följs. Idag är det svårt att avhysa personer och när det sker flyttas inte sällan boplatser bara till en annan del av kommunen.

Moderaterna tog flera viktiga beslut på sin partistämma för att komma till rätta med dessa utmaningar. 
Vi vill att kommuner i sina lokala föreskrifter ska kunna förbjuda tiggeri, det skulle ge alla kommuner bättre och tydligare förutsättningar att säkerställa såväl ordning som trygghet lokalt.
Vi vill också att organiserat tiggeri ska kriminaliseras. Vidare anser vi att lagar och regler måste upprätthållas och gälla lika för alla, därför måste regelverket förtydligas och förenklas så att det är tydligt hur kommuner, polis och markägare kan agera. Det gäller tex reglerna för bosättning på privat mark och avhysning samt för så kallad särskild handräckning hos kronofogdemyndigheten.

En annan viktig del är också att arbetet på EU- nivå stärks. Länderna vars medborgare det gäller måste ta ett större ansvar för att förbättra levnadsvillkoren i det egna landet.


Moderaterna har konkreta förslag för att lösa dessa utmaningar, nu krävs konkret handling från regeringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar