23 januari 2016

Behåll ränteavdragen

Frågan om ränteavdrag är mycket enkel. Den som har inkomster av räntor betalar skatt för det och den som har kostnader kan göra avdrag. Det ena balanserar det andra. Kostnaden för lånet är avdragsgillt medan intäkterna från lånet beskattas. 

För en företagare som investerar är det en självklar förutsättning att kostnaderna för intäkternas förvärvarande är avdragsgilla på samma sätt som man betalar skatt för ränteinkomster. För en privatperson som lånar för att kunna köpa hus är det rimligt att man får göra avdrag för räntorna eftersom man sedan får betala skatt på värdeökningen när man en gång säljer huset. Om man inte håller sig till den principen ökar skattebelastningen på boende och då kommer det investeras mindre i boende. 

När det blir dyrare att investera i ett nytt hus minskar viljan att investera i ett nytt hus och då byggs det färre hus. Den som vill att Sverige ska ha en bostadsmarknad där det byggs mer och där vi får nya bostäder bör inte verka för att göra det dyrare att finansiera nytt bostadsbyggande. Då ökar bostadsbristen och det blir framförallt unga människor som vill in på bostadsmarknaden som förlorar. 


Då blir det till slut bara dem som kan gå förbi i köerna i ett land där det inte byggs som kommer att få bostäder.  Ränteavdragen bidrar både till bostadsbyggande och till vanliga människors boende. Det är inte avdragen som är orsaken till stigande priser utan bristen på bostäder. Den blir värre ju svårare det blir att finansiera byggandet av nya bostäder när skattebelastningen ökar. Av hänsyn till unga människor som annars inte kommer att ha råd att köpa bostad bör förslaget att avveckla ränteavdragen läggas åt sidan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar