20 augusti 2016

Dålig kvaltet i välfärden ska jagas inte vinster

http://mariestadstidningen.se/asikter/debatt/2016/08/04/alla-forlorar-pa-vanster-i?refresh=true


Vänsterpartierna jagar vinster istället för att jaga dålig kvalitet i välfärden.

Sedan ett antal år tillbaka har socialdemokraterna under trycket från de tidigare kommunisterna inom Vänsterpartiet accepterat att vinst i välfärdsföretag är ett större problem än låg kvalitet inom välfärden. 

Trots att de stora problemen inom svensk välfärd finns där de flesta välfärdsverksamheterna finns, inom den kommunala sektorn, är socialister av olika slag besatta av att bekämpa vinst istället för att bekämpa dålig kvalitet, dålig vård och långa köer. Det finns ingen privat verksamhet som kan överleva om de inte håller en kvalitet och en tillgänglighet som gör att människor vill välja dem. 

Det är ingen garanti för att de är bra. Men människors möjlighet att välja bort dem är en garanti för att de inte kan fortsätta, till skillnad från kommunala verksamheter som är garanterade att fortsätta oavsett om man lever upp till kraven eller ej. 

Alla jämförelser och undersökningar visar att den privata vården, de fristående skolorna och den privata omsorgen håller hög kvalitet och oftast högre än motsvarande kommunala. Vi ser också att där både privata och kommunala alternativ finns leder konkurrensen och vitaliteten till att de kommunala också blir bättre. 

Runt om kring i Sverige ser vi i socialdemokratiska kommuner hur man motarbetar de privata alternativen. Det innebär att medborgarna där har färre möjligheter, eller ingen alls, att välja något bättre. De får hålla tillgodo med det som politiker beslutar åt dem. 

Det leder till två olika Sverige. Ett Sverige där man får välja högre kvalitet där den finns, och ett Sverige där man får hålla till godo även med dem som inte håller måttet och som till och med garanterar fortsatt verksamhet där vanvård drabbar de äldre. 

Det finns många skäl för att införa en lag om valfrihet som garanterar alla i Sverige rätten att välja, som garanterar alla att kunna få den bästa välfärd de vill ha och som ger mångfald och utveckling. Det är dags att börja tala om kvalitet och valfrihet istället för hets mot privata företag som gör ett så bra jobb att de går med vinst. Annars kommer de rödgröna att ge sig på byggföretagen som bygger sjukhus, medicinföretagen som tillverkar utrustning och alla andra som bidrar till välfärden. 


Än så länge har de bara hotat de delar av företagandet som domineras av kvinnor men snart kanske de rödgröna gubbarna, kvinnor och män, ger sig på företagande för män och i största allmänhet. I varje steg av deras socialism förlorar välfärden och de enskilda människorna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar