1 december 2013

Rysslands krigsföring

Hur det ska gå med Ukraina efter att landet har böjt sig för Rysslands påtryckningar är det idag svårt att veta. Demonstrationerna för EU visar på ett tydligt sätt att en mycket stor del av ukrainarna vill tillhöra Europa. Samtidigt är det för dagens makthavare bekvämt att slippa ständiga krav på demokrati och rättsstat. De känner sig säkrare i makten utan att demokratin blir alltför krävande och de vill gärna utöva sin makt utan offentlig insyn och utan rättsstatens begränsningar.

 Men en sak kan sägas med säkerhet. Ryssland är berett att gå mycket långt för att mer eller mindre tvinga grannländer att böja sig för landets vilja. Genom ekonomiska blockader och eller genom att locka med löften om lägre gaspriser. Det är en ekonomisk krigföring Ryssland har ägnat sig åt, och tillfälligt lyckats med.

 Ryssland är i dag en stat utan demokratins insyn och ansvar och utan lagar som binder beslutsfattare samtidigt som man vill utöva samma makt över sina grannländer som över sina egna medborgare. Ett sådant land innebär risker för andra länders säkerhet och självständighet som man inte ska blunda för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar