8 mars 2015

Löfven osynliggör kvinnor

Inför kvinnodagen den 8 mars väljer statsminister Stefan Löfven att osynliggöra kvinnligt företagande inom välfärden. Under Riksdagens frågestund i torsdags avfärdade han mina farhågor om att man slår undan benen för kvinnligt företagande när man tillsammans med Vänsterpartiet vill förbjuda och reglera företag inom välfärdssektorn.
Som svar på min fråga avfärdade han nämligen kritiken mot - vad som närmast kan beskrivas som socialisering av välfärdsföretagandet - med att företagen ändå styrs av män. Men inget kunde vara mer fel. Nästan 7 000 kvinnor leder företag inom vårdsektorn. En majoritet av vårdföretagen leds idag av kvinnor och 80 procent av alla anställda i vårdsektorn är kvinnor. Vårdföretagande är kvinnligt företagande. 
Varför vill Stefan Löfven inte förbjuda vinst i de manligt dominerade bygg- och elektronikföretagen? Vården skulle inte klara sig utan dem heller. Vem ska bygga sjukhuset, vem ska bygga alla de avancerade instrument som vi har idag i sjukvården? De är också företag som gör vinst på att leverera tjänster till vården. 
Är det feminism när han, tillsammans med sina stödtrupper från vänstern, försöker reglera och försvåra just för den kvinnligt dominerade branschen? 

Socialdemokraterna borde kräva mer kvalitet i vården, inte mer socialism. Socialdemokraterna borde, om de menade allvar med sin feminism, också bejaka kvinnligt företagande. Ett företagande som levererar bättre vård och omsorg för Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar