5 juli 2008

Sverige måste värna om torsken i Östersjön

Publicerat i Blekinge Läns Tidning
2008-07-05

Torskbeståndet i Östersjön har minskat så drastiskt de senaste 30 åren att det snart inte finns någon torsk kvar alls. Vi fiskar helt enkelt upp mer än vi borde. Om vi vill behålla torsken i Östersjön och på våra tallrikar kan vi inte fortsätta med detta. Vi måste börja lyssna på forskarnas varningar och minska torskfiskekvoterna i Östersjön.

Att torskbeståndet i Östersjön ligger på farligt låg nivå har väl knappast undgått någon. Vad skulle hända om torsken gick förlorad i Östersjön? Forskarna varnar redan idag att torskens försvinnande rubbar Östersjöns mycket känsliga ekosystem. Mindre torsk betyder flera algblomningar, eftersom torsken spelar en viktig roll i en miljökedja som minskar mängden alger.

Sverige måste lära sig av andras misstag. När torsken började ta slut utanför USA:s ostkust var det många varningar som ignorerades. Torskfisket tilläts fortsätta i alltför höga volymer. Torskmängden blev snabbt så liten att den inte kunde återhämta sig. Ekosystemet förändrades helt, torsken är borta och det är inte möjligt att återinföra den. Detta får inte hända i Östersjön.

Om vi ska bevara torsken i Östersjön måste vi sätta ekonomiska intressen åt sidan. Europeisk fiskepolitik har alltför länge satt yrkesfiskarnas ekonomi före torskens överlevnad. Men om Östersjön förlorar torsken tappar även yrkesfiskarnas sitt levebröd. Att torsken får lov att återhämta sig är i allas intressen.

I september kommer jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) förhandla med EU:s Ministerråd om nästa års fiskekvoter. Vill Sverige behålla torsken i Östersjön måste forskarnas varningar och rekommendationer då tas på största allvar. Minskade torskfiskekvoter eller rentav ett torskfiskestopp är en nödvändighet för torskens framtid.

Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot (m)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar