20 september 2008

Sverige visar ansvar i Afghanistan

Publicerat i UNT 2008-09-20

Margareta Zetterström ifrågasätter (UNT 4/9) Sveriges fredsbevarande engagemang i Afghanistan.

FN:s fredsbevarande insatser där beskrivs som ”…en militär ockupation som skördar mängder av civilas liv” och Maria Zetterström hävdar att en hemtagning av våra svenska soldater till förmån för ökad humanitärt stöd skulle vara det bästa sättet att stabilisera landet och därmed öka vår egen säkerhet. Tyvärr verkar Zetterström ha missuppfattat hela syftet med Sveriges engagemang i Afghanistan.

Utvecklingen i Afghanistan innehåller betydande utmaningar för landets regering och det internationella samfundet. Den svenska närvaron skyddar humanitär verksamhet med militära insatser, och bäddar för en fortsatt utveckling mot demokrati. Vårt engagemang gör även att landet inte återgår till talibanstyre med medföljande förtryck av civila samt att Afghanistan inte blir ett härbärge för terrorister som hotar vår egen säkerhet i Sverige.

I motsats till vad Margareta Zetterström antyder pågår det i Afghanistan två distinkt skilda internationella insatser, med olika mandat och uppgifter. ISAF, under ledning av NATO, har FN:s uppdrag att stödja den afghanska regeringen och bidra till säkerheten för humanitärt bistånd och utveckling. Genom sitt deltagande i ISAF tar Sverige ett solidariskt ansvar genom att skapa säkerhet i Afghanistan vilket ökar demokratin och utvecklingen i landet.

Den andra insatsen, OEF, grundar sin närvaro på en inbjudan av den Afghanska regeringen samt på de resolutioner som FN:s säkerhetsråd antog efter terrordåden i USA den 11 september 2001. OEF leds av USA och omfattar inte våra svenska soldater, men FN:s säkerhetsråd har vid upprepade tillfällen välkommit samverkan mellan de båda insatserna.

Sedan talibanregimens fall 2001 har nästan 80 procent av befolkningen fått tillgång till grundläggande sjukvård, samtidigt som 6.4 miljoner barn (inklusive 1.5 miljoner flickor) nu får gå i skolan. I skydd av bland annat svenska soldater förverkligas steg för steg samhällets rätt till återuppbyggnad och demokratisk utveckling.

Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot (m), Försvarsutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar