24 januari 2009

Vet du vad som händer på nätet?

Publicerat i Filipstads Tidning 24/1
Mariestads-Tidningen 26/1
Enköpingsposten 27/1

Internet är fantastiskt. Det är lätt att berömma nätet men det är tyvärr lätt att glömma bort baksidorna. Ny statistik visar att nästan sex av tio tjejer mellan 15 och 18 års ålder uppger att de utsatts för oönskade sexkontakter på nätet, såkallad Internetgrooming.

Att unga tjejer utsätts för den här typen av kontakter är skrämmande och än värre är att trenden verkar öka. Sedan 2005 har antalet försök till sexkontakter med unga tjejer ökat med nästan 20 procent. Det är en utveckling som vi varken kan eller får blunda för.

Det är dags att vi på allvar försöker sätta stopp för all Internetgrooming. Som lagen ser ut idag är det dock inte olagligt att ta kontakt med barn via nätet, så länge kommunikationen är frivillig och inslag av sexuell natur saknas. Man kan alltså planera en situation där man har som syfte att begå sexualbrott mot barn utan att det går att ingripa i ett tidigt skede. Hur länge vill vi tillåta detta att fortsätta? Jag anser att det behövs en lagändring som gör det olagligt att ta kontakt med barn på detta sätt om det i grunden finns ett uppsåt att senare begå sexualbrott.
 
Eftersom det är svårt att bevisa ett sådant uppsåt finns det skäl att överväga en kriminalisering av vissa typer av kontaktsökande riktat mot barn. Med de möjligheter som finns att säkra bevisningen på Internet skulle man – som ett alternativ – kunna tänka sig att den som har haft ett flertal kontakter med barn utan godtagbart skäl skulle kunna fällas till ansvar för grooming.
Men en ny lagstiftning är bara en del av det som behövs. Alla föräldrar måste också ta ansvar för att unga inte far illa på nätet och det är viktigt att man som förälder tar sig tid och engagerar sig i sina barns Internetvanor. Det som krävs är inte ökad teknisk kunskap utan snarare engagemang och upplysning om vad barn och ungdomar kan möta på nätet. Att vuxna tar sig tid att prata om farorna när man tex chattar med okända personer är viktigt för att komma åt de personer som så hänsynslöst använder dessa sidor på nätet med syfte att utnyttja unga flickor. De är viktigt att få unga tjejer att förstå detta och värna om sig själva och sin integritet. Därtill måste även krav ställas på skolorna, med obligatorisk undervisning i farorna med Internet för alla elever.
Internet är gränsöverskridande, men det är tyvärr även brottslighet. Vi behöver alla engagera oss mera för att se till att våra barn fortsatt kan nyttja de goda sidorna av nätet, utan att riskera fara. När Internet växer ser vi tyvärr också att alltfler unga tjejer utsätts för Internetgrooming. Ska vi sätta stopp för detta måste vi agera nu, i våra hem, i skolorna, i politiken, och främst av allt, på nätet.
Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot (M)
Ordf moderatkvinnorna i Sthlm län

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar