18 juni 2009

Flyktingmottagandet i Danderyd fungerar bra!

Publicerat i Täby/Danderys Tidning
2009-06-18

Danderyd har ett bra flyktingmottagande. Tack vare särskilda introduktionsinsatser får nyanlända personer och familjer bättre möjlighet till ett självständigt liv med egen försörjning. Att få rätt stöd och vid rätt tillfälle bygger den bästa tänkbara grunden för integration, och viktigast är kommunens samordnade insatser.

Danderyds kommun har sedan 2007 en överenskommelse med Migrationsverket om att årligen planera för introduktionsinsatser för 35 nyanlända flyktingar samt 5 ensamkommande barn/ungdomar per år. Insatserna utgår ifrån varje persons förutsättningar och behov och utformas sedan av en flyktingsamordnare till individuella handlingsplaner. Tillsammans med en särskild arbetscoach som har till uppgift att ordna praktikplatser kan planerna snabbare bli verklighet. Samtidigt behålls en nära och löpande kontakt med arbetsförmedlingen.
Arbetet slutar dock inte där. Kommunens flyktingsamordnare har även ett nära samarbete med skolor och skolhälsovården samt barnavårdscentraler och barnomsorgen. Allt för att ge nyanlända de bästa förutsättningarna till hjälp och stöd.
Men det nödvändiga engagemanget kommer inte bara från kommunens sida utan även från Danderydsborna. Danderyds Rotaryklubb, som bland annat ordnar ett språkcafé för att träna språk, gör en gedigen insats för att skapa värdefulla kontakter för nyanlända flyktingar. Klubbens medlemmar fungerar som en bro mellan flyktingarnas introduktion och arbetsliv. Sådana insatser bidrar ytterligare till att Danderyd lyckas med sitt flyktingmottagande.
Slutmålet är att varje anländ person eller familj ska kunna få möjlighet att skapa ett bra och självständigt liv för sig och sina, och Danderyd är ett lysande exempel på hur man kan lyckas. I dagsläget har inte någon av de flyktingar som anlände 2007 försörjningsstöd från kommunen.
Genom Samverkan Nordost, ett projekt mellan Danderyd, Täby, Vallentuna, Österåker och Vaxholm, satsar nu Danderyd ytterligare på att stärka och utveckla samarbetet kommunerna emellan för att lösa framtidens utmaningar. Tillsammans tar vi hand om nyanlända och ger dom bättre möjligheter till ett nytt liv.
Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot (M)
Ordförande, Socialnämnden, Danderyds Kommun
Dorothea Hårleman (KD)
Vice Ordföranden, Socialnämnden, Danderyds Kommun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar