8 februari 2012

Privata aktörer behövs inom äldrevården

Publicerat i Enköpingsposten 2012-02-08

I takt med att vi blir allt friskare blir vi också allt äldre, där de äldre blir allt sjukare och kräver mer vård. I dag omfattas 300 000 personer av äldreomsorgen, en siffra som ständigt stiger och där de allra äldsta ökar mest.     

År 2050 räknar man med att personer över 80 – har dubblats till 900 000, personer över 90 har tredubblats till 200 000, liksom alltfler blir över 100 år.

Trots att delar av äldreomsorgen brister i kvaliteten och står inför stora framtida utmaningar är det som om diskussionen kring äldreomsorgen bara blir en upprepning av en gammal debatt om offentligt eller privat. När företrädare för oppositionspartierna skapar konflikter som bygger på föreställningen att offentligt är bra och privat dåligt glömmer vi de svåra frågorna. Närmare 80 procent av äldreomsorgen är offentlig och har stora problem. En äldreomsorg som bara bygger på en modell och som förutsätter att offentlig omsorg är bättre bara för att den är offentlig kommer att minska både förnyelsen, mångfalden som tar hänsyn till enskilda behov och den konkurrens som höjer kvalitet och ger oss bästa möjliga omsorg för pengarna.

Äldreomsorgen kräver alltmer resurser och allt fler lösningar. Det finns inte en lösning för äldre. Äldre är inte en homogen grupp som har samma behov av hjälp, krav och önskemål. Äldre vill inte och bör inte klumpas ihop som ett kollektiv. Införandet av valfriheten är ett steg i rätt riktning för att äldre och deras anhöriga ska ha möjlighet att påverka. Privata alternativ ger möjlighet att byta och ställa högre krav samtidigt som olika behandlings- och omsorgsmetoder kan utvecklas genom nytänkande och entreprenörskap.

För att öka kvaliteten i dag och på längre sikt krävs åtgärder, kortsiktiga och långsiktiga. Stora delar av äldreomsorgen måste utredas och utvecklas för bättre kvalitet. Regeringen har gett flera myndigheter i uppdrag att granska bland annat aggressiv skatteplanering och tillsynen. Vi kan aldrig acceptera att skattepengar försvinner i skatteparadis samtidigt som kommunerna måste ta sitt ansvar för en bättre tillsyn. Under mandatperioden satsar regeringen 4.3 miljarder på äldreomsorgen. Över 1 miljard till omvårdnadslyftet och till medarbetares kompetensutveckling.
Det finns i dag många fina äldreboenden där både personal och äldres behov och önskemål uppmärksammas och tas tillvara.

Isabella Jernbeck (M)
Riksdagsledamot
Socialutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar