15 maj 2008

Vi har alla ett ansvar för våra ungdomar

Publicerat i Täby/Danderyds Tidning
2008-05-15


Vet du vad din tonårsdotter eller tonårssyster gjorde på Valborg?

Inför våren, med värme och långa ljusa nätter och stundande högtider som Valborg, ökar drickandet radikalt bland ungdomar. Vi nås av oroväckande rapporter om smuggelspriten som flödar in över Sveriges gränser och om hur lätt det är för ungdomar att få tag i alkohol. En stor del av alkoholen som hamnar i minderårigas händer är smugglad, hembränd eller privatinköpt.

Färsk statistik visar att mer än hälften av Stockholms gymnasieelever har druckit smuggelsprit det senaste året. Av 1300 tillfrågade elever, på 17 av länets gymnasieskolor, uppgav 55 procent av pojkarna att de druckit smuggelsprit någon gång under det senaste året. Bland flickorna är motsvarande siffra 48 procent. Statistiken visar även att endast 52 procent av alkoholen som konsumeras i Sverige har sålts via Systembolaget.

Det är illavarslande att konsumtionen av alkohol tränger sig allt längre ner i åldrarna. Förutom problematiken med lättillgängligheten varnar WHO nu också för att dryckesmönstret framförallt bland ungdomar, håller på att förändras radikalt. Särskilt fokuserar man på fenomenet ”binge drinking” eller råsupande, som håller på att spridas över hela Europa och framförallt bland unga tonårstjejer. Enligt Nordic Studies on Alcohol and Drugs (NAT), finns ingen annan kvinnlig åldersgrupp som har så hög andel alkoholförgiftade som just unga tonårsflickor.

Totalt ökade andelen tonårstjejer som behövde sjukhusvård för alkoholförgiftning från 60 till 190 fall per 100 000 tonårstjejer mellan åren 1987 och 2004. Undersökningen visade också att supandet bland unga flickor är koncentrerat till de större helgerna och det är då majoriteten av alkoholförgiftningsfallen inträffar. Valborg och första maj är den svartaste helgen för tonårstjejer och unga kvinnor. Då inträffar runt 60 procent av de registrerade fallen av alkoholförgiftning.
Valborg är också en högtid då många unga flickor kommer i kontakt med alkohol för första gången och en del råkar riktigt illa ut. Unga människor är särskilt utsatta för påverkan av alkohol eftersom kroppen inte är färdigutvecklad. Alkoholkonsumtionen gör att unga flickors utsatthet ökar. Det medför många negativa bieffekter som ökade sjukvårdskostnader för samhället samt den följd av våld och kriminalitet som ofta hänger samman med alkoholkonsumtion. Men framför allt medför det ofta stora personliga tragedier med våldtäkter och misshandel som trista kvitton.

Så ser verklighetens Sverige ut idag. Det finns för övrigt få saker som inskränker människors frihet lika mycket som följderna av våld och kriminalitet. Där för har vi alla ett ansvar att stödja våra unga och att arbeta för att öka kunskaperna om alkoholens konsekvenser vid överkonsumtion. Det ska vara roligt att vara ung och känna att livet är en fest, men man ska också kunna (och våga) gå hem! Vet du vad din tonårsdotter eller tonårssyster gjorde på Valborg?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar