20 mars 2009

Ett starkare försvar!

Publicerat 2009-03-20

Regeringen har den 19 mars 2009 lagt fram en ny försvarspolitisk inriktning. Sveriges försvarsförmåga kommer att öka genom att försvaret blir starkare med fler tillgängliga och användbara förband

En ökad operativ förmåga och en flexiblare insatsorganisation gör att vi kan möta kriser och konflikter med kort varsel. Det nya förslaget innebär att vi får en modern försvarsmakt som klarar de säkerhetspolitiska utmaningarna.

Genom att skapa 8 stridsbataljoner användbara både för insatser i Sverige, i vårt närområde samt i övriga delar av världen får vi flexibla förband med soldater som kan sättas in omedelbart. Hemvärnet får också en starkare roll där stora delar kommer att bli vad som kallas nationella skyddsstyrkor med ny utbildning och utrustning och därmed ökad användbarhet. De nya skyddsstyrkorna kommer utgöra en viktig del i försvaret av Sveriges territorium.

Försvarsmaktens insatsorganisation ska fullt bemannad bestå av 50.000 personer som ska kunna användas inom en vecka efter beslut om höjd beredskap. Det är en fördubbling av tillgängligheten.
Målet med det militära försvaret och dess inriktning är främst att upprätthålla förmågan till att kunna försvara Sveriges suveränitet, såväl enskilt som i samverkan med andra . Därtill följer förmågan att hantera konflikter och kriser i vårt närområde, samt aktivt bidra till fredsfrämjande insatser utomlands. Försvaret ska även, vid behov, stödja civila myndigheter och bistå samhället vid svåra påfrestningar.

Att värna Sveriges görs inte enbart vid våra gränser utan säkerhet byggs när vi förhindrar krig och konflikter tillsammans med andra. I den värld vi lever i påverkas Sverige av konflikter utanför våra egna gränser. Det kan handla om förhindrande av terrorism, flyktingströmmar, handel med droger eller rena humanitära insatser. Genom att främja en demokratisk utveckling av nationer skapar vi också ett stabilare säkerhetspolitiskt läge för oss själva.

Inriktningen innebär en fördubblad förmåga till fredsfrämjande insatser med 1700 personer som kommer att kunna hållas kontinuerligt insatta i internationella insatser
Den erfarenhet som våra svenska soldater får genom att ha deltagit i insatser utomlands och den test av materiel det faktisk innebär är också ovärderlig när det gäller den nytta och kompetenshöjning den ger även för svenska förhållanden.

Isabella Jernbeck (M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar