12 maj 2009

Kvinnor i EU!

Publicerat i Nacka värmdöposten
2009-05-12

Sverige behövs i EU. Som små europeiska länder kan vi göra mycket för en bättre vardag, men många problem går över gränserna och bearbetas bäst tillsammans med andra länder. När EU talar med enad stämma är det inte bara 27 medlemsländer som hörs, det är också 250 miljoner kvinnor i Europa som gör sina röster hörda.
För oss kvinnor ger EU nya möjligheter att tillsammans bekämpa orättvisor och gemensamma bekymmer. Därför är din röst viktig i EU-valet den 7 juni.

EU spelar roll för Sverige – inte minst för att fatta beslut om saker som rör oss alla. Att motverka internationell organiserad brottslighet, bekämpa narkotikan och värna om vår miljö är minst sagt frågor som kräver styrka och engagemang från både Sverige och Europa. Ensamma kan vi göra mycket, men tillsammans kan vi göra mer.

Organiserad brottslighet är gränsöverskridande, och problemen påverkar oss alla. Människohandeln i Europa – ett grovt utnyttjande av kvinnor och barn – måste bekämpas med alla medel. För detta behövs inte bara en stark svensk vilja utan även ett tydligt europeiskt engagemang. Sverige både kan och bör driva på för ett beslutsamt och samlat EU som tar strid mot människohandel, såväl innanför som över gränserna. Kampen mot narkotikaanvändning och narkotikasmuggling vinner också större kraft om vi i Europa arbetar tillsammans. Både EU och Sverige är tydliga mål för bland annat kokainsmuggling, samtidigt som världsproduktionen av knark under senare tid börjat öka. Ska vi bryta trender måste vi i Sverige och Europa föra en aktiv kamp mot narkotikan, och där har EU en fortsatt mycket viktig roll att spela.

Sverige tar krafttag för en bättre miljö och det ska vi fortsätta att göra. Men den negativa miljöpåverkan som vi ser idag är, precis som lösningen, gränsöverskridande. Vi vill driva på för ett EU som gemensamt tar ansvar för miljön och aktivt arbetar mot minskade koldioxidutsläpp. Vi ska också, tillsammans med de andra östersjöländerna, se till att vi har ett levande Östersjöhav även i framtiden.

Kvinnor i Europa behöver bättre villkor, inte minst när det gäller löner, jobb och företagande. Vi har mycket att lära av varandra, men också mycket att stödja och stötta varandra i. Kvinnors kompetens måste tas tillvara samtidigt som marknader behöver öppnas och hinder för företagande tas bort. Sverige och Europa får inte stänga sina dörrar för andra, tillsammans kan vi öppna för fler jobb och ökad tillväxt. Det tjänar vi alla på!

Ibland krävs samarbete över gränserna. Därför är det viktigt att Sverige har ett starkt engagemang i EU. Alla kvinnor bör göra sin röst hörd och kämpa för en bättre och mer rättvis värld. Därför är din röst viktig i EU-valet den 7 juni.
Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot (M)
Ordförande, Moderatkvinnorna Stockholms Län

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar