7 mars 2012

Jämställdhet nås inte med kvoteringar

Det finns många missuppfattningar om vad som leder till jämställdhet. Olika sätt att förändra statistik efter den politiska majoritetens prioriteringar gör det inte. Det som ger jämställdhet handlar om individens förmåga att själv prioritera sitt liv oavsett kön. Därför är kvoteringar av allt från föräldraförsäkring till styrelseplatser bara en fasad som inte påverkar den enskildes möjligheter att själv agera. I själva verket konserverar den typen av åtgärder bristerna snarare än att de skapar möjligheter, annat än för det fåtal som får en styrelseplats på grund av sitt kön.

Det som behövs istället är möjligheter att göra karriär, att förena arbetsliv med familj och att driva företag. Det är först när kvinnor lika mycket som män kan utveckla sig utifrån sina egna önskemål som vi får ett jämställt samhälle. Det kräver mer RUT-avdrag och lika möjligheter att starta företag inom välfärden där de flesta kvinnor i dag arbetar och lika stora möjligheter att göra vinster där kvinnor arbetar som där män arbetar.

Socialdemokraterna är emot det mesta av detta men även de som tror att fokuseringen på kvotering hjälper motverkar denna förnyelse av det svenska samhället genom att de gör frågan om jämställdhet till en fråga om kvotering utan att det påverkar vardagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar