7 februari 2014

Cannabis skadar och leder till missbruk

Cannabis och annan narkotika kan vare sig jämföras med alkohol eller med alla andra risker som vi möter som människor. De leder till missbruk och till medicinska effekter som förstör hälsa, intellekt och förmåga att agera som en självständig människa.
Förespråkarna för en legalisering av Cannabis talar sällan om de skador som rökningen kan leda till. Speciellt farligt är det för ungdomar vars hjärnor inte är fullt utvecklade förrän i 25 års åldern. Forskningen visar tydliga samband mellan bruket av Cannabis och  utvecklande av personlighetsförändringar, psykoser, psykiska sjukdomar, tappat närminne , koncentrationssvårigheter - listan kan göras lång.
En avkriminalisering gör vare sig missbruket eller de medicinska effekterna mindre men leder till annan kriminalitet som följer i spåren på förstörda människoliv.


24 kommentarer:

  1. Cannabis och annan narkotika kan inte jämföras med alkohol, skriver du. Varför inte det? Både de lagliga drogerna tobak och alkohol och de illegala, narkotikaklassade preparaten där cannabis ingår är beroendeframkallande preparat.

    Skadeverkningarna av olika droger varierar, men det finns många vetenskapliga försök att just jämföra skadeverkningar - beroendeegenskaper, individskador och samhällsskador.

    Det dessa studier har gemensamt är att de regelmässigt placerar alkohol över cannabis i skadlighet. Det är förvisso inget argument för legalisering, men samtidigt är det viktiga fakta som förtjänar att finnas med i debatten, inte sånt som okunniga politiker ska förneka eller förtiga.

    Här är två exempel på jämförande studier av skadeverkningar. Det finns fler.

    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673607604644

    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673610614626

    Vänliga hälsningar
    Björn Johnson
    samhällsvetenskaplig drogforskare, Malmö högskola

    SvaraRadera
  2. En annan sak: jag såg ditt medverkande i SVT Debatt igår och studsade över ditt påstående om att de flesta som grips av polis för bruk av cannabis slutar som en följd av polisingripandet. Det var ny information för mig, och dessutom ganska sensationell. Vad har du för källa till detta påstående som, om det vore sant, skulle vara ett mycket starkt argument för en fortsatt kriminalisering av eget bruk.

    Med vänlig hälsning Björn

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Vilken chock att en moderat inte vill införa skatter och reglering av cannabis.

    Stardust, hon var där för att värna om den svenska modellen inte debattera. Jag hoppas svt gör en fakta koll med rättelser för det är alltid såhär när frågan om nån form av avkriminalisering tas upp.

    SvaraRadera
  5. Jag fick mig ett gott skratt när jag såg SVT Debatt igår och hörde dig säga att folk slutar använda cannabis efter att ha blivit "tagna för att ha tagit cannabis". Att sitta i debatter och fabricera fakta bör rimligtvis inte höra till en riksdagsledamots uppdrag. Det ger ett oproffsigt intryck och förmedlar bilden av att du inte vet vad du pratar om. Vad du sa utöver det bidrog ytterligare till den bilden. Att du dessutom är ledamot i socialutskottet gör att jag förväntar mig att du ska ha bättre koll på just frågor som denna.

    Det är farligt att sitta i den position du gör och aktivt bortse från vad forskare på området har att säga endast för att du är så cementerad i dina egna åsikter. Jag inser att du inte kommer ta till dig av kritiken men jag ber dig ändå att försöka göra ett bättre jobb i framtiden.

    Tack på förhand!
    Erik

    SvaraRadera
  6. Hej Isabella
    Jag ville önska att du kan sätta siffra på vår många % cannabisbrukare som utvecklar ett missbruk.
    Och för att supplera Björn.
    http://bmjopen.bmj.com/content/2/4/e000774.full
    mvh Jack

    SvaraRadera
  7. Jag finner det ytterst tragiskt, rent ut sagt avskyvärt, att en person som uppvisar en sådan oförmåga till rationellt, egen initierat och reflektivt tänkande har rätten att innefatta sig en makt position i samhället med inflytande över den enskilda individens liv. Gårdagens debatt, för att inte nämna denna artikel (Extremistisk propaganda) ger all information nödvändig för att skrika i ren frustration utöver den skära idiotin, ty det gjorde sanneligen jag.

    SvaraRadera
  8. Jag har röstat på Moderaterna i de två senaste valen.. Jag har länge grubblat över om jag ska lägga min röst på er i kommande val eller inte men ditt medverkande i gårdagens debatt gjorde mitt val enkelt. Du sitter och hittar på fakta och kan inte ens bemöda dig att ge ett svar när du blir ställd mot väggen utan bollar över frågan? Nej, mitt förtroende för partiet hade redan blivit lågt men detta var definitivt spiken i kistan.

    Jag hoppas att du tänker om och tar till dig av det som sägs.

    MVH

    Rickard

    SvaraRadera
  9. Cannabis har inte alls de effekter som du utger dig för att veta, Isabella.
    Den svenska narkotikalagstifningen och politiken med krig mot och nolltollerans av narkomaner har långt värre effekter för "hälsa, intellekt och förmåga att agera som en självständig människa."
    Den som inte önskar se en kontroll, reglering och taxering av cannabishandeln går den kriminella sektorns ärenden och gör inte livet bättre för någon i vårt land, vare sig cannabisbrukare eller narkofobiker.

    SvaraRadera
  10. Det finns mycket forskning som pekar på de skador som cannabis bruk kan ge upphov till. Speciellt allvarligt för ungdomar vars hjärnor inte är färdigutvecklad (vilket den inte är förrän i 25 års åldern) Naivt att blunda för de kunskaperna. Ingen kan inbilla mig en avkriminalisering av cannabis skulle innebära färre missbrukare och förre problem. I USA ser man nu motsatsen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken forskning då? Ingen säger att det är ofarligt, men lagarna uppfyller inte sitt syfte, alls. Tvärtom har Spice och andra RC-droger spridit sig som satan på grund av urinproven ni försöker rättfärdiga. Och dessa droger är bra mycket värre än de flesta narkotikaklassade drogerna, SPECIELLT cannabis!

      Radera
    2. Det lustiga i din kommentar är att du säger att det finns mycket forskning om cannabis Medans andra säger att det forskats för lite Vem ska man lyssna på dig som har noll koll eller de som vet något om cannabis Att du som politiker inte är ett dugg insatt i de fördelar som finns med cannabis dels som medicin och dels som alternativ till alkohol dvs rekreations bruk är något som förvånar mig För mig är det ofattbart att politiker tillåts sitta och ljuga folk upp i ansiktet Att genom rena lögner skapa en masshysteri där era ord är de enda sanna Allt detta för att fortsätta kriga emot era egna valberättigade medborgare Det är inte bara kriget mot narkotika ni förlorat Ni har förlorat trovärdighet,respekt och sist men inte minst väljare

      Radera
  11. Du pratar om att en legalisering innebär fler missbrukare. Men när man ska prata om lagstiftning så kan man inte stirra sig blind på totalkonsumtionen och bara bry sig om vilken politik håller totalkonsumtionen lägst, man måste se på helheten. För även om cannabis har de effekter du påstår, och även om legalisering innebär fler användare, så måste du även förhålla sig till att det finns nackdelar med förbudet också.

    Till exempel leder förbudet till
    * Att försäljningen sker utan ålderskontroll, då langare inte har någon anledning att kolla legg
    * Att cannabis säljs av konkurrerande langare som hamnar i krig med vartandra
    * Att cannabis säljs i förpackningar som inte innehåller varningstexter (som t.ex cigaretter)
    * Att cannabisförsäljningen inte beskattas
    * Att missbrukare inte vågar söka vård av rädsla för att bli anmälda till polisen
    * Att polisen tvingas lägga resurser på att jaga vuxna rekreationsbrukare och därmed inte har tid med viktigare brott
    * Att cannabisanvändare riskerar att förlora vårdnaden av sina barn om de blir upptäckta, även om deras cannabisbruk inte har någon negativ påverkan på deras föräldraskap
    * Att cannabisbrukare kan bli av med jobbet, körkortet, bli utkastade från sina lägenheter, bli utkastade från skolan etc och därmed får sina liv förstörda av själva förbudet - inte av drogen i sig.

    Bland annat ovanstående punkter måste du ta hänsyn till när du förespråkar ett förbud. Återigen, så kan du inte bara stirra dig blind på att hålla konsumtionen nere, du måste förhålla dig till att metoderna som används för att hålla missbruket nere har bi-effekter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. +1
      Hade politiker sett problemet objektivt hade denna text avkriminaliserat cannabis direkt. Problemet, vilket gör sig väldigt uppenbart i alla debatter är att staten och dess förespråkare (politikerna) vägrar att erkänna att de gjort fel och istället håller stenhårt fast vid sitt patetiska misslyckande som kallas restriktiv drogpolitik.. Vakna Sverige!

      Radera
  12. Läst denna artikel angående skadeverkningar på unga hjärnor, eller har du läst något alls?

    http://cir.ca/news/marijuana-teen-brain-tissue-study

    SvaraRadera
  13. Alkohol är en drog med skadliga effekter på samhället Dess skadeverkningar går inte att jämföra med cannabis.alkohol leder ofta till missbruk Den försämrar den kognetiva förmågan och sänker IQ särskilt hos unga misbrukare
    De kroppsliga skador som alkohol missbruk ger leverskador cancer och demens m.m Alkohol missbruk medför ofta stora sociala problem Cannabis är och förblir det bästa alternativet LEGALISERA NU

    SvaraRadera
  14. Här har ni en vettig man som berättar lite vad man kan göra bättre.. förbud förstör mer än de gör nytta... https://www.youtube.com/watch?v=W8yYJ_oV6xk

    SvaraRadera
  15. Isabella, du blev utskrattad i livesändning på SVT1. Säger inte det en del om dina undermåliga kunskaper?

    Den hetsjakt du förespråkar i samhället kan liknas vid viss hetsjakt som pågick för ca. 70 år sedan, på 1940-talet.

    Ett jämställt Sverige där man arbetar mot diskriminering? Knappas om skojare som du får vara med och bestämma.

    Vi kan väl endast hoppas på att Sveriges extrema narkotikapolitik blir kraftigt överkörd på FN- mötet 2016. Kanske ett slut för den dårskap som pågår just nu. För övrigt, vem har talat om barn och ungdomar? Det är vuxna det gäller!

    Avgå okunniga människa!

    SvaraRadera
  16. Hej Isabella,
    Du skriver:
    "Det finns mycket forskning som pekar på de skador som cannabis bruk kan ge upphov till. Speciellt allvarligt för ungdomar vars hjärnor inte är färdigutvecklad (vilket den inte är förrän i 25 års åldern) Naivt att blunda för de kunskaperna. Ingen kan inbilla mig en avkriminalisering av cannabis skulle innebära färre missbrukare och förre problem. I USA ser man nu motsatsen"
    Vad är det för forskning du syftar på? Du har blivit inbillad saker Isabella, mot ditt bättre vetande.
    Är det dom fakta som du har fått av Fred Nyberg som ljuger i TV och media samt till kommuner och landsting ihop med Maria Larsson om resultaten ifrån Dunedin studien där han påstår att en handfull personers IQ är lägre än vad han anser vara värdigt en människa i Sverige? En studie utförd på 1037 personer där en handfull personer enligt Fred Nyberg hade en "lägre" IQ än dom andra i gruppen är ditt starkaste argument till att vi ska fortsätta straffa Svenskar som fortfarande använder cannabis i samma utsträckning som vi gjort sen innan 1988?
    Bara för att cannabis inte var moraliskt anpassad till det Svenska samhället för en grupp människor som ändrade lagstiftningen betyder det inte att mindre antal personer använder cannabis i Sverige år 2014 och det betyder inte att alla är har ett problematiskt förhållande till drogen som du vill påskina.
    Siffran är relativt konstant av personer som använder cannabis i Sverige detta kan du se i enkäter och statistik som förts över detta. Du kan enkelt kolla upp detta själv och borde vara väl medveten om detta för det är officiella siffror från CAN. Av alla som använder droger är det ca 4% som någonsin hamnar i ett problematiskt användande, och cannabis är för en del lättare att sluta med än exempelvis kaffe och ett missbruk som du kallar det behöver inte straffas bort, du kan enkelt gå över och missbruka alkohol istället om du känner för det eller så slutar du helt enkelt att använda cannabis och i värsta fall så ska du hjälp inte böter och straff.
    Pinsamt att du inte är medveten om vilken idioti och propaganda du sprider i din okunskap.
    Det är personer som du med er propaganda som ökar bruket av droger bland våra unga för dom kan med ett par enkla knapptryck hitta fakta från vår egen regerings statistik som motargument till uttalanden från er själva. Ni har ingen kontroll över cannabis så ni utövar kontroll över dom ni anser svaga genom bestraffning skäms på er.
    Vart är alla dessa ointelligenta och fördummade missbrukare som du talar om i Sverige år 2014? För dom måste ju vara någonstans eftersom det är din sanning, för så blir det om man använder cannabis.

    Dags för dig att använda en sökmotor och internet, kan du blogga kan du säkerligen se till att internutbilda dig själv med en lite mer objektiv syn på saker och ting för att bilda dig en uppfattning om något du uppenbarligen inte förstår dig på som ligger närmare sanningen och inte grundar sig i en moralisk oro över en framtid som du redan lever i. "Naivt att blunda för kunskaperna" det är det vettigaste i hela din bloggpost Isabella och jag menar det i all välmening, för du är oerhört naiv. Avkriminalisera cannabis igen och legalisera cannabis i Sverige.

    SvaraRadera
  17. Sluta upp med det där trams språket, uttala dig inte om missbruk om du inte kan tala om missbruken kring alkohol och läkemedel, att man har en vana kring att röka det dagligen är inget missbruk för det blir aldrig som på alkohol, heroin, läkemedel etc. Finns så mycket annat som skadar betydligt mer och som tillåts av samhället och vad för som leder kriminalitet har inte nåt med att man tar cannabis då mycket annat beror på det i ens vardag

    SvaraRadera
  18. Kul att se att du ser objektivt på saker och ting... Din tweet som jag bifogar i det här motsäger väl kanske din egen narkotikapolitik? Eller ska vi börja prata om skadorna för dom som har en Cannabisbrukare i sin omgivning?
    "S anser att politiker är bättre lämpade att bestämma över den enskildes liv än den enskilde själv #svpol"

    SvaraRadera
  19. I USA ser man nu motsatsen vilket skitsnack Isabella synd du e snygg som fan men du får nog lära dig att läsa på lite bättre för man kommer ingenstans med det yttre bara!
    Det fins ingenting som pekar på det håller i USA i stater som legaliserat och det fins massor med forskning on både THC och om CBD vilket jag själv förespråkar!
    Läs på om CBD vad forskningen kommit fram till de senaste +25 åren, Det är häpnads väckande ni nej sägare inte ens vill snudda på det ämnet fast vi tack vare forsknings resultat vet hur många sjukdommar det lindrar och hjälper mot!

    SvaraRadera
  20. För det första tappar man inte närminnet det kommer tebax när man slutar. Och iq blir inte lägre för att du röker. Däremot om du lär dig saker när du röker försvinner massa av den lärdomen när du e nykter. Och visst kan man jämföra med alkohol som enbart är en berusning drog. Cannabis har många bevisade positiva effekter både för psykisk ohälsa cancer ms och en rad sjukdomar. Själv skall inga barn använda droger varken cannabis alkohol tobak eller koffein. Och självklart finns det en del negativa saker med cannabis för vissa människor. Men för dom allra flesta är det inget problem. Dom ända man får reda på som röker är dom som oftast redan mår dåligt och går på psyk och liknande resten som röker och jobbar hör man inget av. Och cannabis leder inte till tyngre droger. Det är inte så att man röker cannabis och helt plötsligt blir sugen på heroin. Alkoholen är den absolut största boven. Man kan aldrig straffa bort ett missbruk eller skrämma bort man måste arbeta med grundproblemen. Oftast är det inte drogerna som skapar problem utan livet runt. Alls presidenter i USA har tex rökt har dom låg iq då?? Finns fruktansvärt mkt droger som är lagliga och allt går på samma belöningssystem. Träning kärlek koffein nikotin socker spel osv

    SvaraRadera