11 juni 2014

Artikel: S politik slår mot Sveriges unga

Jobben är valets viktigaste fråga och här går en tydlig skiljelinje i svensk politik. Medan alliansen fortsatt satsar på de unga, bland annat i form av sänkta anställningskostnader, riktar Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet udden mot de arbetsplatser där man som ung ofta får sitt första jobb. Frågan Stefan Löfven måste svara på är: Varför låter ni unga ta smällen när ni måste hitta finansiering till era bidragshöjningar?

Som ung kan det vara svårt att få in en första fot på arbetsmarknaden då både kontaktnät och tidigare arbetserfarenhet är begränsad. I det läget är det viktigt att vi har politiker som skapar förutsättningar för företag att anställa och därigenom underlättar för de yngre. Stärkta drivkrafter för fler i arbete är vad alliansen med både halverad restaurangmoms och arbetsgivaravgift bidragit till.

Detsamma kan inte sägas om Socialdemokraterna. Nya beräkningar från Riksdagens utredningstjänst visar nämligen hur Stefan Löfvens skattehöjningar på anställningar slår mot två av Sveriges största arbetsgivare för unga: handeln samt hotell- och restaurangbranschen. Att man inte ser detta drabbar våra ungdomar men riskerar också på sikt förmågan att tillföra resurser i skolan.

Totalt i Stockholms län rör det sig om drygt en miljard kronor för handeln och nästan en halv miljard för hotell- och restaurangnäringen, sett till antalet anställningar handlar det bara i Stockholm om 5 000 heltidsanställda ungdomar. Siffror som på ett tydligt sätt visar hur Stefan Löfvens politik med millimeterprecision slår mot just de unga samtidigt som den skadar landet i stort. Att man till detta sedan adderar en 90-dagarsgaranti vilken enbart har till syfte att placera ungdomar i olika åtgärdsprogram visar på en bristande förståelse för de yngres situation.

Skiljelinjen är tydlig, medan Socialdemokraterna vill höja anställningskostnaderna och förse våra unga med varsin handledare vill vi se till att företagen kan anställa så att ungdomar får ett jobb.


Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot Stockholms län (M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar