23 juni 2014

Replik i Norrtelje tidning





I dagens Norrtelje tidning svarar jag Kristian Krassman (S) angående sänkta arbetsgivaravgifter för de yngsta. Mitt första inlägg i replikskiftet återfinns här: http://norrteljetidning.se/debatt/1.2523709-oppositionen-stoppar-reform-for-ungdomarna I onsdagens (17/6) tidning svarade så Kristian Krassman vilket jag idag replikerar på. Dagens replik återfinns endast i papperstidningen varför jag kopierar in den nedan:

Krassman ägnar sig åt vilseledning
 
I NT den 17 juni svarar Kristian Krassman (S) på en debattartikel skriven av mig. Där redogör jag för regeringens fortsatta fokus på att få allt fler ungdomar i arbete, denna gång via att fokusera de sänkta arbetsgivaravgifterna till de yngsta. Förslaget togs fram för att undvika att det efter skolåren uppstår perioder av arbetslöshet och utanförskap och regeringen presenterade därmed ytterligare en reform för att underlätta övergången från utbildning till arbetsmarknad.

Det här passar däremot inte Kristian Krassman. Istället kritiserar han regeringen för att inte ha några nya förslag, vilket kan te sig magstarkt då han själv inte lyckas redogöra för ett enda. Om vi nu inte ska räkna in det som riskerar jobbet för 298 heltidsanställda unga, just i Norrtelje.

Nej, istället för konkret politik ägnar sig Socialdemokraterna åt vilseledning. Man påstår att befolkningsökningen är anledningen till att 250 000 fler nu arbetar i Sverige, vilket en snabb jämförelse visar är fel. I Nederländerna, precis som i Sverige, har befolkningen ökat med 400 000 sedan 2006. Antalet jobb? Endast 70 000. I Danmark ser vi en befolkningsökning på 200 000 men istället hela 130 000 förlorade arbeten. Att Sverige adderat 250 000 arbeten har alltså föga med befolkningsökningen att göra. Istället handlar det om en politik för företagande och tillväxt.

Kristian Krassman fortsätter och anger ungdomsarbetslösheten till 27,5 %. Det han då gör är att räkna in heltidsstuderande. Mer korrekta siffror visar att antalet ungdomar som varken arbetar eller studerar är 7,8 % (2012), vilket kan jämföras med 9,3 % (2006) då Socialdemokraterna styrde landet.

Att vilseleda istället för att redogöra för den egna politiken visar med all tydlighet hur svag densamma är. Men jag kan förstå att man inte vill prata om alla de förslag som kommer slå hårt mot svensk ekonomi, och därmed mot svensk välfärd. Det är vidare en politik som dömts ut av ledande experter.

Nej, medan regeringen går fram med reform efter reform, nu senast för att underlätta för våra unga, lägger oppositionen nya hinder vilket enbart kommer öka både arbetslöshet och utanförskap. Istället för att vilseleda kan Kristian Krassman, på riktigt denna gång, försöka svara på frågan hur ökade anställningskostnader skulle ge fler jobb.

Isabella Jernbeck, riksdagsledamot Stockholms län (M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar