2 juli 2011

SD vinner genom S

I går förlorade regeringen med en röst mot oppositionen i frågan om förändrade sjukförsäkringsregler. Det är ett utskottsinitiativ som bygger på Sverigedemokraternas stöd som gjort detta möjligt. Men därmed har socialdemokraterna tagit ytterligare ett steg på vägen när det gäller att samverka i riksdagen. Nu handlar det inte bara om att rösta för eller emot olika förslag man själv eller regeringen har lagt.

Nu utformar socialdemokraterna en alternativ politik baserad på Sverigedemokraternas stöd. Det hade nämligen aldrig varit möjligt för socialdemokraterna att få igenom ett utskottsinitiativ om man bara hade förlitat sig på de rödgröna. Så dagens omröstning blev en seger för Sverigedemokraterna i två avseenden. Dels för att man varit avgörande för att ta fram ett gemensamt alternativ till regeringen, dels eftersom man visat att man av socialdemokraterna får makt att vara vågmästare.

Vi är långt ifrån valrörelsen då Socialdemokraterna lovade att inte röra vid Sverigedemokraterna. Nu tar man vara på deras stöd för att utforma egna alternativ till regeringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar