12 november 2013

Krav på kvalitet - inte ägandet

Det är svårt att förstå varför Folkpartiet som liberalt parti nu föreslår att vissa vinstdrivande företag ska förbjudas från att bedriva välfärdsverksamheter. Det är vare sig vinster i välfärden eller mångfalden som är hotet mot enskildas trygghet och omsorg utan monopol, frånvaro av valfrihet och dålig kvalitet. Det är inte privat ägande som leder till kortsiktighet utan bristen på ägaransvar. Det är verksamheterna som ska vara långsiktiga, inte nödvändigtvis ägandet.

 Det är bara bra om vi får många olika uppstartade verksamheter som sedan kan drivas under ägarformer som passar bäst för verksamhetens kvalitet och effektivitet. Allt företagande är förenat med risk. Det är kvaliteten vi ska ställa krav på, inte löften om att en ägare ska driva en verksamhet vidare i flera år oavsett om den kan fungera bättre under annat ägarskap.

 Problemet med många av bristerna i dagens välfärd är att dåliga lösningar och dåliga verksamheter drivs vidare oavsett att man inte lever upp till kvalitet och krav. Ständigt bättre kvalitet är bättre än krav på ständigt samma ägare, vare sig det är en kommun eller ett riskkapitalbolag. Folkpartiet borde stå upp för privat företagande, kvinnors arbetsmarknad och mångfald istället för att ge efter för Jonas Sjöstedts hets mot vinster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar