26 mars 2013

Inför åldersgräns för att använda solarier


Publicerat i Expressen
2013-03-26
Cancerfondens årsrapport visar att hudcancer ökar bland unga kvinnor. De senaste 20 åren har den årliga ökningen legat på 3,5 procent.

För att färre ska drabbas vill vi se en 18-årsgräns för att sola i solarium.

I jakten på en snygg bränna är det få unga som tänker på konsekvenserna när huden utsätts för stark ultraviolett strålning. 40 000 svenskar drabbas varje år av hudcancer. På bara tio år har malignt melanom ökat med över 70 procent och bara i år kommer sannolikt över 500 svenskar att dö i denna aggressiva cancerform. Denna alarmerande ökning beror till största del på våra solvanor.

Redan för fem år sedan föreslog dåvarande Strålskyddsinstitutet en 18-årsgräns för solariesolande. År 2010 rekommenderade strålsäkerhetsmyndigheten samtliga kommuner att upphöra med verksamheten. Flera kommuner stängde ner eller satte en åldersgräns på solariesolande. Samtidigt erbjuds solarier fortfarande i hälften av Sveriges kommuner.

Det finns i dag en ökande medvetenhet om att alltför mycket solande kan vara förenat med betydande risker för hudcancer. Trots detta väljer många svenskar att ändå sola solarium. Så kan det inte fortsätta.

Hudcancer skapar ett enormt mänskligt lidande och det är viktigt att en attitydförändring sker vad gäller solning. Med en åldersgräns vill vi precis som Frankrike, Belgien och Island begränsa ungas svenskars solariesolande med en åldersgräns.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar