28 augusti 2013

Debattartikel i Länstidningen Södertälje: Bättre tillgänglighet efter omregleringen


Nu har det gått fyra år sedan apoteksmarknaden omreglerades. Vi kan därför börja utläsa om syftet med omregleringen har uppfyllts eller inte.
 
Mycket har blivit bättre men vi kan tyvärr också konstatera vissa brister. Målet med omregleringen var att öka tillgängligheten, öppettiderna och att utöka servicen.



Fyra år efter omregleringen har 356 nya apotek öppnats och är nu totalt 1 280, en ökning med 39 procent. Veckoöppettiderna har förlängts från 45,5 timmar till 52 timmar och de söndagsöppna apoteken har ökat från 154 till 422 apotek.
 
Dessutom kan den som behöver få tag på recept-fria läkemedel, som till exempel värktabletter köpa det på något av de 5 670 försäljningsställen som finns.
 
I dag går det 7 500 personer på ett apotek i stället för 10 000. Det kan jämföras med övriga Europa där det går 4 000 personer på ett apotek. Det har således blivit avsevärt bättre men kan naturligtvis förbättras ytterligare.
 
Tillgänglighet är inte bara en fråga om geografi utan också en kostnadsfråga. I en rapport från Statskontoret meddelas att kostnaderna för läkemedel har minskat.
Det beror på att en viss prispress på receptbelagda läkemedel samt att incitamenten för parallellimport har ökat bland apoteksimportörerna.
 
Sammanlagt har kostnaden per förskriven dygnsdos minskat med tio procent. Störst förändring av priser ser vi bland receptfria läkemedel. Exempelvis har priserna på vissa värktabletter minskat med så mycket som 15–40 procent.
 
Omregleringen har även inneburit ett ökat serviceutbud. Blodsocker- och bloddtryckskontroll, viktminsknings- och rökavvänjningstjänster är bara några av de kringtjänster som har tillkommit sedan omregleringen 2009.
 
Fler konsumenter anser sig också bli bemött med respekt i dag än tidigare.
Apoteken levererar i dag medicin inom 24 timmar till 95 procent, vilket är precis i samma nivå som innan omregleringen och 97 procent av kunderna upplever att servicen på apoteken är bra eller utomordentligt bra.
 
Men att inte få ut sin medicin på ett smidigt sätt ställer självklart till besvär.
 
Därför fortsätter regeringen att utvärdera och se över omregleringen för att på så vis säkerställa en högkvalitativ apoteksbransch.
 
God tillgång till läkemedel kan vara avgörande för personers välbefinnande och hälsa.
 
Den nya apoteksbranschen som i dag växer fram möjliggör en utveckling av apoteken som utgör en allt viktigare del av vårdkedjan.
 
En fortsatt utveckling av apoteksbranchen är avgörande för ökad service, tillgänglighet och kvalitet i hela landet.
 
Metin Ataseven, riksdagsledamot (M)
 
Isabella Jernbeck, riksdagsledamot (M)
 
Publicerad i Länstidningen Södertälje 28 augusti 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar