10 november 2009

Se över LAS!

Publicerat 2009-11-10

Efter den ekonomiska krisen kommer vi få leva med en fortsatt hög arbetslöshet och det faktum att många av de jobb som gått förlorade inte uppstår på nytt. Det understryker att vi nu måste utveckla arbetsmarknadslagstiftningen så att det blir lättare för stora och små företag att anställa fler, att rekrytera till fler jobb och att våga utvidga personalen.

Ska vi kunna utnyttja de tillfällen till jobb som redan i dag finns, men som inte tillsätts därför att det upplevs riskfyllt, svårt att finna rätt person, eller som följer av att företag vill växa och expandera måste vi utveckla en trygghet som uppmuntrar till rörlighet på arbetsmarknaden. En rölighet som stärker den enskilde, både vad gäller rättigheter och möjligheten att få en bredare kompetens och bli mer anställningsbar.
Inte minst för kvinnor som tenderar att byta jobb i mindre utsträckning är det viktigt att vi får en rörligare arbetsmarknad med de möjligheter till ökade löner och bredare kompetens det ger. Tröskeln in på arbetsmarknaden måste sänkas samtidigt som de som vill byta jobb måste få en starkare ställning.
Varje ny person som vi kan få in på en arbetsplats är en tillgång och innebär att antalet människor med jobb blir fler. Så måste en utveckling av jobblinjen se ut.
En nyanställd är inte ett hot mot tidigare anställda försåvitt vi inte lever i föreställningen att varje företag har ett givet antal anställda. När det blir lättare att anställa innebär detta inte att andra blir överflödiga. Så fungerar inte arbetsmarknaden, den är om uttrycket tillåts porös och kan suga upp fler arbetstagare vid varje givet tillfälle, förutsatt att de kan få de jobb som kan göras tillgängliga. Får vi in fler unga på arbetsmarknaden innebär det självfallet inte att fler äldre måste avskedas. Det är ett statiskt tänkande som verkligheten har visat är fel.
Varje person som byter jobb får en bredare kompetens och en möjlighet att ännu bättre utnyttja sin förmåga och finna ökad arbetsglädje. Det innebär också en större trygghet när ett jobb försvinner och man, oavsett lagstiftningens utformning, måste söka ett nytt jobb.
Den moderata partistämman underströk att vi måste få en ökad rörlighet på den svenska arbetsmarknaden. Då måste vi se över ett system som leder till att var och en som byter jobb förlorar sin trygghet och måste börja om från början när det gäller tryggheten mot varsel och arbetslöshet. För den som blir arbetslös är det under alla omständigheter bättre att ha en bredare erfarenhet än att under mycket lång tid ha stannat kvar och ökat den formella tryggheten, på bekostnad av tryggheten att lättare kunna få ett nytt jobb den dag när arbetslösheten likväl slår till.
Den moderata partistämmans beslut om att rörligheten på arbetsmarknaden måste ökas ställer därför krav på reformer. Vi bör se över LAS så den inte ökar otryggheten för den enskilde men istället stärker rättsäkerhet för individen och gör det lättare för fler att få sin fot på arbetsmarknaden. Vi bör släppa föreställningen att varje förändring av LAS måste bli till det sämre och istället fokusera på förändringar som ökar rörligheten på arbetsmarknaden och ger den enskilde istället för facket tydligare rättigheter.
Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot (M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar