17 juni 2012

Många som vill omyndigförklara väljarna!

Diskussionen om en kvotering av föräldraförsäkringen fortsätter nu. Skiljelinjen går mellan dem som vill att föräldrar bäst kan bestämma hur de ska hantera omsorgen om barnen och dem som anser att politiker bättre förstår vad som bör gälla för andra. Det är förvånande att det finns så många som vill omyndigförklara de väljare de vill ha stöd ifrån.

Ett enkelt sätt att lösa problemet kan ju vara att låta människor bestämma om de vill ha styrning eller valfrihet. Det skulle i så fall innebära att nyblivna föräldrar får tala om för försäkringskassan vilken föräldraförsäkring de vill ha. De som vill ha en kvoterad föräldraförsäkring där man bara själva får bestämma över en tredjedel kan kryssa i en ruta och de som vill bestämma över hela föräldraförsäkringen själva kan kryssa i en annan.

På det viset får vi ett demokratiskt beslut som alla kan deltaga i och som inte sker över huvuden på medborgare som har rösträtt i alla andra frågor som gäller hur vårt samhälle ska styras. De som anser att staten förstår bättre kan kryssa som de vill och som anser att de själva kan ta ansvar kryssar för valfrihet och för att de anser sig vara myndiga medborgare.

Eller så kanske vi helt enkelt låter familjer bestämma över den egna familjens angelägenheter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar