18 januari 2013

Stefan Löfven bör svara

Publicerat i Enköpingsposten
2013-01-18

Hur ska den svenska välfärden skapas?

Under de senaste 20 åren har den svenska välfärden utvecklats mot valfrihet och mångfald. Genom nya alternativ och konkurrens har vi kunnat se enförnyelse och förstärkta möjligheter att ställa högre och högre krav. Inte minst inom skolans område har vi sett hur utbildningsresultaten i olika kommuner påverkats till det bättre bara genom förekomsten av konkurrens och alternativ att jämföra.

En viktig dimension i utvecklingen av välfärdsföretagandet är att det utvecklas inom den del av arbetsmarknaden där huvuddelen av de anställda är kvinnor. Det har därför inneburit inte bara en bredare arbetsmarknad utan också nya karriärmöjligheter, nya erfarenheter av chefsskap och större möjligheter till kvinnligt företagande. Förmodligen är det svårt att se någon större förändring som ute i verkligheten har förbättrat möjligheterna till jämställdhet än denna utveckling, förutom att utvecklingen inom välfärdens område också har underlättat för både kvinnor och män att förena arbete med familj.

Nu ifrågasätts på nytt denna utveckling av dem som vill ställa välfärden under politisk kontroll istället för under medborgarnas eget inflytande. Och det är stora förändringar det handlar om, vare sig det är LO eller andra socialdemokratiska debattörer som diskuterar hur man ska begränsa välfärdsföretagandet och mångfalden.

Mer än var tredje vårdcentral drivs i privat regi, över 200 000 elever går i fristående skolor, privata förskolor har blivit en naturlig del av de möjligheter småbarnsföräldrar har, sjukvårdens köer har kunnat kortas med privata vårdgivare och inom äldreomsorgen skulle det inte gå att klara av dagens utmaningar och skärpa kraven på trygghet utan att det fanns alternativ.

I hela denna debatt har i stort sett alla andra inom socialdemokratin än den socialdemokratiska partiledningen varit aktiva. Stefan Löfven har istället tillämpat
tysthetens strategi, underförstått att även han anser att den del av arbetsmarknaden som domineras av kvinnor inte lämpar sig för företagande och karriär lika lite som för enskilda familjers valfrihet att välja det bästa. Det är alltför stora delar av den svenska välfärdsverksamheten som berörs för att denna tystnad ska vara acceptabel. De förslag
som hitintills framkommit från LO handlar om att i praktiken hindra eller avskräcka privata aktörer att utvecklas och växa.

Men vad tycker Stefan Löfven? Är det bara okej med företagande när det handlar om stål, betong, cement och bilar men inte när det handlar om kunskap, vård och omsorg? Kan socialdemokrater bara acceptera privat företagande inom traditionellt manliga områden men inte inom de sektorer som är mer kvinnligt dominerade?

Stefan Löfven bör svara. Ska vi ha en typ av verksamheter och företagande där det mest handlar om kvinnors arbete och ett annat där hårdföra män och manliga strukturer bättre kan ta ansvar? Det borde vara någon måtta på gammalmodig gubbighet även från socialdemokratin.

Isabella Jernbeck (M) riksdagsledamot 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar