14 januari 2013

Stockholmarna får betala Löfvens skattehöjningar

Publicerat i Norrtälje Tidning
2013-01-14


Om socialdemokraternas budgetförslag skulle bli verklighet är det återigen stockholmarna som får betala. Genom höjd skatt, avtrappning av jobbskatteavdrag och sänkt tak för rut- avdrag kommer stockholmarna att få betala mer än dubbelt så mycket per person jämfört med landets övriga invånare. Socialdemokraternas budgetförslag innebär många miljarder i ökade skattekostnader och drabbar stockholmarna särskilt hårt.

Redan i dag står stockholmarna som betalare för mer än femtio procent av den totala statliga skattebördan i Sverige. Samtidigt är det, med ett par undantag, bara kommuner i Stockholms län som betalar till det statliga skatteutjämningssystemet mellan kommunerna. Stockholms läns landsting är också helt ensamt om att betala till utjämningssystemet mellan landstingen, vilket tvingar stockholmarna att betala den i särklass högsta landstingsskatten i landet.

Genom bland annat höjd bolagsskatt, höjd restaurangmoms, höjda arbetsgivaravgifter för unga, höjda inkomstskatter och ett minskat rut- avdrag lägger socialdemokraterna nya tunga bördor på hushåll och företag.

Socialdemokraterna lovar samtidigt att pensionärerna ska få sänkt skatt. För den genomsnittlige pensionären, över 65 år, skulle sänkningen innebära omkring 60 kronor per månad. För stockholmspensionären skulle sänkningen bli några kronor lägre.

Sedan alliansregeringen tillträdde 2006 har skattelättnader för pensionärer genomförts vid tre tillfällen och i årets budget finns plats för en fjärde skattesänkning. Pensionärerna har fått upp till 10.000 kronor mer i plånboken varje år och totalt har regeringen sänkt skatten med nära 14 miljarder. Socialdemokraterna sänkte inte skatten på pension under sina 12 år vid makten innan alliansen tog över.

En förutsättning för en bra pension och bra välfärd är att så många som möjligt arbetar. Bara i Stockholms län finns i dag omkring 20.000 företag som driver verksamhet inom ramen för rut och rot. Hälften av företagen inom rut-sektorn har tillkommit efter att avdraget infördes. Med socialdemokraternas politik skulle många av dessa företag och därmed jobben försvinna.

För Stockholm som Sveriges tillväxtmotor med en rekordinflyttning på omkring 40 000 personer årligen skulle socialdemokraternas förslag slå hårt mot jobb och tillväxt. Löfvens skattehöjningar om 30 miljarder är långt högre än Juholts och nästan dubbelt så höga som Sahlins tidigare förslagna skattehöjningar.

Är det rimligt att stockholmarna återigen ska betala S skattehöjningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar