25 september 2013

Offentligt ägande - sällan lyckat

Offentligt företagande är sällan lyckat. Skälen är många.

 Politiker är inte valda för att driva företag utan för att driva igenom politiska beslut. Kollektivt ansvarstagande för andras pengar leder aldrig till det ansvarstagande som allt risktagande kräver. Fritt företagande och konkurrens ger fler företag och konkurrenskraft medan monopol ger stillastående och högre kostnader. Offentliga verksamheter har alltid skattebetalarnas pengar i ryggen, oavsett om skattebetalarna vill det eller ej.

 Därför kan man alltid ta förluster och fortsätta konkurrera, utan att ändra och förbättra. Det gör det svårare för andra att konkurrera. Politiker fattar de beslut som avgör företagens villkor och ska kunna göra det utan att ta hänsyn till egna företags utveckling.

 Överallt i hela världen kan vi se hur det gått med statligt ägda företag och monopol.

 Därför är det bra att svenska staten nu har sålt de sista aktierna i Nordea. Därmed är Nordea en privat bank på samma villkor som andra. Den kan växa och utvecklas beroende på marknaden och den måste se till att fungera utan att räkna med staten håller den under armarna. Och på samma sätt finns det nu anledning att gå vidare och göra fler statliga och offentliga verksamheter privata. Det gäller inte minst alla de välfärdsverksamheter som i dag kan överleva för att det offentliga subventionerar dem.

 Skattebetalarna har rätt att kräva att skattefinansierad verksamhet är så effektiv som möjligt, att skattepengarna inte går till att täcka upp förluster och att man kan välja. Nordeaspåret är det rätta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar