28 december 2010

Åldersgräns ingen lösning

Svenska Dagbladets reportage om värktabletter och ungas självmord är viktig och allvarlig läsning. Det tråkiga är att det automatiska kravet blir att införa åldersgräns och reglera inköp av icke-receptbelagda värktabletter. Då bortser man från det som är problemet, nämligen att så många unga kvinnor känner sig så ensamma och förtvivlade i sina liv att de sätter sina liv på spel. Det vore bättre om vi diskuterade föräldrars och familjers ansvar, och vad vi gör för att de ska kunna ta det ansvaret, att vi talade om det ansvar som finns hos oss alla, i skolor och på arbetsplatser för att ingen ska känna sig så ensam och utsatt.

Och kanske ännu bättre om vi såg till att ge unga människor insikten om att de har ett ansvar som de kan ta, att var och en är unik och bäst i sig själv, att man inte bara är beroende till andra utan också till det man själv bestämmer. Att man inte behöver vara något som andra vill utan kan få bestämma mer som man själv vill.

Det är en längre och svårare väg men den handlar om att bygga det självförtroende som makten över den egna vardagen kan ge. Att försöka lösa problemen åt unga genom att reglera inköp eller höja åldern för inköp hindrar inte den som förlorat sitt självförtroende och glädje. Det kan bara bidra till föreställningen att det är andra som styr livet över en själv istället för att ansvaret ligger i våra egna händer. Problemet är inte inköpsåldern utan desperationen som alldeles för många känner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar