22 december 2010

Dåligt beslut igår för skåningarna och för framtida satsningar!

För inte så länge sedan reglerade riksdagen portopriserna, telepriserna och ett antal andra priser. Det visade sig vara en dålig idé. Det ledde till underinvesteringar och dålig konkurrens. I grunden det som kallas planekonomi.

I går röstade vänsterpartierna tillsammans med Sverigedemokraterna för att riksdagen ska bestämma broavgifter. I det här fallet priset för att resa över Öresundsbron. Det naturliga och rimliga är att de företag och myndigheter som har ansvaret för verksamheten har ansvaret för priserna. Annars kan de inte ta ansvar för service eller investeringar. Nästa steg är självfallet att i riksdagen fatta beslut om biljettavgifterna för Arlandabanan, SJ, Tunnelbanan i Stockholm men också bensinpriserna och flygpriserna.

Konsekvensen av beslutet i dag blir att det kommer vara svårare att få extern finansiering av nya infrastrukturinvesteringar, till exempel en tunnel mellan Helsingborg och Helsingör, eftersom ingen kommer att veta vilken majoritet som vill sätta vilket pris. Självfallet vill alla ha så lågt pris som möjligt och självfallet finns det ingen anledning att ha priser som är så höga att de leder till lägre intäkter men lika självfallet är det att priser måste tas ut och att de ska finansiera de investeringar som de är satta för att finansiera. Men det är inte riksdagens sak att prisreglera resan över Öresund, lika lite som resan från Gotland eller resan mellan Malmö och Stockholm.

Det var ett dåligt beslut. För Öresundsbron och för framtida infrastruktur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar