13 december 2010

Kapacitet att möta terrordåd behövs

Självmordsdådet inne i Stockholms innerstad kan ha varit ett planerat och organiserat terrordåd eller resultatet av en enskild människas galenskap. Det återstår att se men resultatet denna gång kunde likväl ha blivit en fruktansvärd tragedi. Och oavsett vad som ligger bakom finns två viktiga saker att säga.
Den ena är att det måste vara klart att dåd som detta, eller hot, inte påverkar hur vårt samhälle fungerar och hur Sverige agerar internationellt. Annars ökar risken för att grupper eller enskilda vill påverka oss genom terror.
Det andra är att vi behöver en bred förmåga för att möta de hot som kan riktas mot oss. Det gäller de mer storskaliga som kan förekomma även i dagens säkerhetspolitiska situation men också sådana hot som kommer från grupper av olika slag som med vapen av olika slag vill slå till mot vårt samhälle. Det är nödvändigt att i har en tillgänglig militär förmåga som kan användas mot hot som bygger på väpnat våld. Denna och liknande gånger handlar det om att kunna hantera hemgjorda bomber, en annan gång kan det handla om mer kvalificerade vapen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar