27 september 2011

Alliansen politik har gett pengar i plånboken och Europas mest stabila finanser

Publicerat i Nudtingen 2011-09-27

I budgetpropositionen beskriver alliansen hur arbetet för ansvarsfulla statsfinanser, en fungerande arbetslinje och solidaritet för dem som behöver det offentliga allra mest ska stå i förgrunden för budgetpolitiken.

Den politik som nu fullföljs har redan lett till att Sverige har Europas mest stabila offentliga finanser. I fyra omgångar av jobbskatteavdrag har skatten sänkts för enskilda löntagare. Det intressanta är att varje år, efter varje budgetproposition, har socialdemokraterna anklagat regeringen för att underminera de offentliga finanserna genom att sänka skatter för vanliga inkomsttagare och för varje år har de fått mer och mer fel.
Likväl fortsätter de sin kampanj mot arbetslinjen och ansvarstagande för de offentliga finanserna genom att tillsammans med Sverigedemokraterna stoppa ett femte jobbskatteavdrag och istället föreslå ett antal ökade utgifter och bidrag. Hade de kunnat hade de stoppat alla de skattesänkningar som gett hushåll en ökad trygghet. Och hade de kunnat hade de ökat de offentliga utgifterna och därmed budgetunderskottet.
När socialdemokraterna nu kritiserar regeringens budgetproposition kan detta vara värt att hålla i minnet. Att de vid varje budgetpresentation har gått emot jobbskatteavdragen, varje gång har krävt ökade utgifter och varje gång sagt att regeringen underminerar statsfinanserna.
Men det är likväl uppenbart att med socialdemokratisk politik hade löntagare i Sverige betalat en månadslön mer i skatt samtidigt som vi alla hade haft ett budgetunderskott som i många andra länder och fler i arbetslöshet eller sjukfrånvaro.
Deras brist på ansvarstagande hade kostat svenska löntagare en hel del om de suttit vid regeringsmakten samtidigt som större budgetunderskott hade tvingat fram högre räntor. Socialdemokraterna kostar även när de är i opposition. Det är lätt att räkna ut i lönekuvertet och när vi jämför med andra länder.
En regering som tar ansvar för hela Sverige med en tydlig arbetslinje gör att Sverige idag står starkt i en mycket orolig världsekonomi. Samtidigt som länder i Europa och USA står inför stora nedskärningar, skattehöjningar och stigande arbetslöshet kan regeringen presentera en budget som innehåller satsningar.
Isabella Jernbeck (M)
Riksdagsledamot

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar