5 december 2011

Människornas val måste respekteras

Publicerat i Norrtelje Tidning 2011-12-05

Det är dags för en ny familjepolitisk agenda efter det att kvoteringsdebatten har visat sig vara en återvändsgränd. Tanken på att utveckla jämställdhet och familjers liv genom politiska beslut om kvotering är ett 1970-tals tänkande som inte handlar om förnyelse utan om en återgång till en gammal tids kategorisering av kön på den offentliga maktens villkor.

Jämställdhet handlar om att ge förutsättningar till den enskilde. Det är vardagens förutsättningar som måste förändras, inte den offentliga årsstatistiken. Vad den politiska makten anser om vår vardag och vad de anser är bäst för oss alla får aldrig styra enskildas val. Politiska beslut måste handla om att stötta människor att utforma sina liv och respektera dem för de val de gör. Reformer ska användas för att göra den enskildes val lättare. Utan den respekten kan ingen jämställdhet utvecklas.

Det innebär att vi bör överväga att ytterligare utveckla RUT- avdraget som har lett till stora framgångar, som har gett fler människor jobb, som har skapat en ny arbetsmarknad och underlättat vardagen. En större sektor för hushållsnära tjänster underlättar ännu mer att förena arbetsliv med familjeliv. Ju mer hjälp man kan få med hushållets arbete desto mer tid frigörs för det som är viktigast för familjens utveckling.

Arbetsmarknaden bör också förändras genom en ökad öppenhet för företagande inom de samhällssektorer där högst andel kvinnor arbetar. Ökat företagande inom dessa områden kommer att leda till fler kvinnliga företagsledare, fler kvinnliga styrelseledamöter och fler karriärvägar på ett sätt som kommer att påverka vårt näringsliv i sin helhet samtidigt som vi får en bättre vård och omsorg.

Det är angeläget att anställningslagstiftning förändras mot mer flexibla anställningsformer. Dagens arbetsrätt ger en mängd inlåsningseffekter som motverkar kvinnors rörlighet på arbetsmarknaden och som därmed också motverkar en breddning av kompetens och karriär.
En av de viktigaste reformerna för ökad jämställdhet är att fortsätta sänka inkomstskatterna med ett femte jobbskatteavdrag. Frihet är att kunna försörja sig själv och sin familj. Dessutom bör vi bejaka att fler unga i dag vill studera och forska mer och måste just därför utveckla skattesystemet i den riktningen. Ska gamla mönster brytas är det ännu viktigare för kvinnor att en långsiktig satsning också ger en större trygghet när man når högre inkomster.
En reformagenda av detta slag kommer till slut också tillfredsställa dem som tror att jämställdhet handlar om statistiska tabeller. Med denna politik kommer vi kunna förändra vardag och verklighet på ett sätt som gör det möjligt för fler kvinnliga företrädare att växa fram. Inte bara några fler styrelseproffs.

Isabella Jernbeck Riksdagsledamot M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar